НБУ відмовляється виконувати деякі положення бюджету-2009 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відмовляється виконувати деякі положення бюджету-2009

Казна та Політика
2383
Національний банк України відмовляється виконувати низку неконституційних положень закону про державний бюджет країни на 2009 рік, говориться в прес-релізі, текст якого розміщений на веб-сайті Нацбанку.
"НБУ у своїй діяльності в першу чергу буде керуватися статтею 99 Конституції України як правовою нормою вищої юридичної сили, а вимоги закону України про державний бюджет на 2009 рік буде виконувати в межах, визначених частиною 4 статті 52 закону України про Нацбанк", - підкреслюється в прес-релізі.
У прес-релізі відзначається, що закон про держбюджет-2009, який набрав чинність, несе ризик прискорення інфляції, виникнення хаосу в розрахунках і зниження контролю над курсом.
Статтею 99 Конституції України передбачено, що основною функцією НБУ є забезпечення стабільності гривні. Статтею 52 закону про Нацбанк передбачається, що центральний банк підтримує економічну політику Кабінету міністрів за умови, що вона не суперечить забезпеченню стабільності національної грошової одиниці.
У прес-релізі вказується, що особливості виконання НБУ своєї конституційної функції в умовах держбюджету-2009 закріплені постановою Нацбанку від 6 січня, але не розкривається суті таких особливостей.
Щодо держбюджету-2009 у прес-релізі відзначається, що цей закон установив низку обмежень на діяльність НБУ і це вимагає визначення додаткових особливих способів для виконання основної конституційної функції центрального банку.
Зокрема, у прес-релізі нагадується, що статтею 86 держбюджету Нацбанк обмежений у частині встановлення ставки рефінансування і визначення порядку надання кредитів комерційним банкам для підтримки їх ліквідності, а статтею 84 - зобов'язується викуповувати облігації уряду за їх номінальною вартістю.
Такі рішення, відповідно до прес-релізу, позбавляють НБУ можливості регулювати грошову масу і впливати на курс гривні через відповідні монетарні механізми та інструменти. За оцінкою НБУ, такі обмеження можуть негативно відбитися на можливості банків забезпечувати виконання своїх зобов'язань перед клієнтами, викликати нову хвилю недовіри до банківської системи та істотно вплинути на зростання процентних ставок.
При цьому, за оцінкою НБУ, реалізація цих положень держбюджету може призвести до хаосу в розрахунках між суб'єктами ринку і в цілому в економіці.
"Зобов'язання, які покладають на НБУ, щодо викупу в банків, за їх зверненням, державних цінних паперів призведе до розкручування інфляційної спіралі", - підкреслюється в прес-релізі.
Крім того, НБУ нагадує про взяте центральним банком зобов'язання щодо виконання цільових показників рівня грошової бази і чистих міжнародних резервів за меморандумом про економічну та фінансову політику, який був підписаний керівниками центрального банку та уряду в рамках підготовки кредитної програми stand-by Міжнародного валютного фонду: невиконання меморандуму спричиняє розірвання відповідної угоди.
У прес-релізі вказується, що правління НБУ вирішило проінформувати президента, Верховну раду і Кабінет міністрів про необхідність невідкладного усунення законодавчих перешкод у діяльності центрального банку.
Втім, відповідно до прес-релізу, правління Нацбанку затвердило особливий порядок рефінансування банків в умовах фінансово-економічної кризи і направило його на розгляд до Кабміну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас