Яценюк закликав світових лідерів впровадити нову систему ціноутворення газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк закликав світових лідерів впровадити нову систему ціноутворення газу

Енергетика
1704
Екс-голова Верховної Ради, лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк закликав світових лідерів і економістів розробити і впровадити єдині правила регулювання світового енергетичного ринку, які б, зокрема, передбачали прозору і зрозумілу систему формування ціни на газ.
З таким закликом Яценюк виступив у п'ятницю в Парижі під час Міжнародного симпозіуму "Новий світ, новий капіталізм", що проходить із ініціативи президента Франції Ніколя Саркозі. У ньому також беруть участь канцлер ФРН Ангела Меркель, екс-прем'єр Великобританії Тоні Блвер, генеральний директор СОТ Паскаль Ламі, прем'єр-міністр Франції Франсуа Філлон, інші провідні світові політичні та економічні діячі.
"Газ не є біржовим товаром, але на нього поширюються всі економічні категорії, які стосуються будь-якої енергетики. Тому якщо ціни на нафту впали, то ціни на газ рости не можуть. Тому завдання номер один - це підготовка єдиних правил регуляції енергетичних питань у світі. Зараз через відсутність правил у нас ціни можуть бути то $100, то $1000, але це не може бути такою собі примхою", - заявив Яценюк.
При цьому екс-голова Верховної Ради відзначив, що такі правила повинні враховувати інтереси всіх трьох груп держав - країн-постачальників, стран-транзитерів і країн-споживачів. "Якщо всі 3 групи країн будуть мати вільний доступ до ресурсів, можливість для транзиту і сплати цього транзиту, а також абсолютно зрозумілі довгочасні підходи щодо ціноутворення, які прив'язані до біржового товару або мають інший зрозумілий підхід, що пов'язаний, наприклад, зі світовою інфляцією, то ми вийдемо на шлях урегулювання та стабілізації цінової ситуації у світі", - підкреслив він.
У зв'язку із цим він додав, що "закритість і монополія на ресурси і на їх транзит створюють сьогодні якісь непомірні ціни, незрозумілі пропозиції, якісь 450 доларів або фунтів стерлінгів, не знаю до чого прийдемо в майбутньому".
"Всі повинні мати однакові правила гри", - резюмував Яценюк, відзначивши, що таких же підходів дотримуються й інші учасники симпозіуму в Парижі.
Яценюк також повідомив, що в рамках дводенного симпозіуму в нього відбулися двосторонні зустрічі із прем'єр-міністром Франції Франсуа Філлоном і екс-прем'єром Великобританії Тоні Блером, під час яких обговорювалися питання україно-російських відносин, газовий конфлікт, а також глобальна світова криза.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас