"Нафтогаз" надасть експертам ЄК всі дані про припинення транзиту російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" надасть експертам ЄК всі дані про припинення транзиту російського газу

Енергетика
1254
Експерти Єврокомісії одержать від української сторони всі диспетчерські дані, які стосуються часу припинення транзиту газу з Росії в Україну.
Про це на брифінгу заявив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Володимир Триколич, передає кореспондент РБК-Україна.
Після цього, за його словами, представники НАК "Нафтогаз" разом з експертами спробують зустрітися із представниками РФ для того, щоб відвідати газоперекачувальні станції, які знаходяться на території РФ. "Чи пустять нас і представників ЄК на газоперекачувальні станції в Росії - ми не знаємо", - відзначив він.
Він пояснив, що у випадку, якщо представникам "Нафтогазу" і представникам ЄК не вдасться потрапити на відповідні станції, то вони проінспектують шість пунктів на східному кордоні України, через які здійснюється транзит газу із РФ в Україну.
Приїзд європейських експертів запланований на сьогодні.
Сьогодні президент Росії Дмитро Медведєв доручив "Газпрому" працювати з українською стороною щодо газу тільки після підписання необхідних документів. Таку заяву він зробив на зустрічі із головою "Газпрому" Олексієм Міллером, передає телеканал "Росія". У свою чергу, О.Міллер сказав, що постачання газу в Європу відновляться відразу після підписання сьогодні документа про міжнародне забезпечення транзиту через Україну.
Нагадаємо, раніше російська сторона називала ринкову ціну на газ для України на рівні 418 дол. за тис. куб. м, а пізніше - 450 дол. за тис. куб. м.
Як повідомлялося, під час переговорів щодо постачання газу наприкінці грудня Росія наполягала на підвищенні цін на газ до 250 дол. за тис. куб. м при збереженні ставки транзиту на колишньому рівні. У свою чергу українська сторона вважала справедливою ціну 201-210 дол., при підвищенні ставки транзиту до 2-2,2 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км відстані.
Українська сторона підкреслювала, що за останні три роки вартість російського газу для України виросла майже в три рази - з 95 до 179 дол. за тис. куб. м, тоді як ставка транзиту збільшилася всього на 6% - з 1,6 до 1,7 дол.
Варто відзначити, що транзитна ставка по території Словаччини і Чехії становить 4 дол., а в Німеччині - від 2,5 до 3,9 євро. Більше того, у Європі є держави, які оцінюють послуги із транзиту більш ніж до 11 дол. за 1 тис. куб. м на відстань 100 км.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас