Експерт: Метою україно-російської газової війни є дискредитація України як країни-транзитера енергоносіїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Метою україно-російської газової війни є дискредитація України як країни-транзитера енергоносіїв

Енергетика
2091
Одна із цілей україно-російської газової війни - дискредитація України як країни-транзитера енергоносіїв, вважає керівник економічних програм Центру дослідження корпоративних відносин В'ячеслав Гудко.
"Одна із цілей - остаточно дискредитувати Україну як країну, що здійснює транзит енергоносіїв", - сказав він на прес-конференції в Києві в п'ятницю.
При цьому він нагадав про те, що останнім часом активізувалися проекти "Північний потік" та "Південний потік".
За його словами, якщо Україна буде остаточно дискредитована як країна-транзитер, то до країн-потенційних учасників цих проектів, ставлення буде більш лояльним.
Крім того, Гудко також вважає, що Україна сама дала привід Росії на загострення газового питання. "Україна сама дала Росії масу серйозних приводів", - сказав він.
Експерт, зокрема, вважає серйозною помилкою української виконавчої влади нагромадження боргів за газ перед Росією і відсутність своєчасної оплати.
При цьому, на його думку, україно-російський газовий конфлікт це "дуже серйозна, продумана, украй агресивна PR-компанія проти України".
У той же час експерт вважає неприйнятним використання терміну злодійство щодо України. За його словами, звинувачувати в карному злочині має право суд на підставі винесеного судового рішення, що вступило у законну силу.
"Подібні речі бажано заявляти, маючи доказову базу, маючи рішення суду. У цьому випадку - це Стокгольмський арбітражний суд", - підкреслив він.
У той же час Гудко не виключає, що україно-російський газовий конфлікт може бути використаний і проти уряду Юлії Тимошенко.
"Росія намагалася тривалий час робити ставку на уряд Тимошенко (прем'єр-міністр України)... але, м'яко кажучи, далеко не всі домовленості з Росією в газовій сфері цей уряд виконав", - сказав він.
Крім того, Гудко не вірить у єдину позицію українського керівництва в газовому конфлікті.
"Президент бачить прем'єр-міністра своїм головним суперником на президентських виборах, тому, імовірно, єдина позиція неможлива і Росія вміло цим користується", - підкреслив він.
У той же час експерт висловив надію, що контракт між Україною та Росією про постачання газу буде підписаний. Разом з тим, за його словами, це справа часу.
Говорячи про те, якою може бути ціна на газ для України, він відповів, що з урахуванням "недружніх відносин між Україною і Росією, Росії нема рації робити для України пільгову ціну".
Відповідаючи на запитання про те, хто винен у припиненні транзиту російського газу в Європу, він відповів: "Можливо, ми цього ніколи не довідаємося".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас