Газпром вимагає вільного доступу до документації та об'єктів ГТС України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром вимагає вільного доступу до документації та об'єктів ГТС України

Енергетика
1273
Міжнародна експертна комісія з контролю за транзитом природного газу через Україну повинна мати право вільного доступу до документації та об'єктів газотранспортної системи (ГТС) України, а також до підземних запасів газу, говориться в протоколі про створення комісії, що публікується "Газпромом".
Цей документ уже підписаний російською стороною, однак поки не підписаний з боку Єврокомісії і стикнувся із запереченнями української сторони, передає РІА Новости. Київ наполягає на участі в організації моніторингу тільки української сторони і Європейської Комісії (ЄК).
Відповідно до протоколу, комісія повинна бути сформована із представників Міністерства енергетики Росії, Міністерства палива та енергетики України, представників ЄК і виробників, покупців і перевізників газу та незалежних експертів.
"Кожна сторона призначає одного представника зі свого боку до складу комісії та повідомляє інші сторони про це призначення", - відзначається в документі.
Функціями і завданнями комісії є контроль за виконанням контрактних зобов'язань щодо транзиту природного газу через територію України, моніторинг технічного стану ГТС України, включаючи підземні запаси газу, що перебувають на території країни, а також розгляд інших питань і складання рекомендацій і пропозицій щодо оптимізації транзиту природного газу через територію України.
"Комісія і її представники наділяються, відповідно до цієї угоди, повноваженнями, необхідними для виконання зазначених вище цілей, функцій і завдань, включаючи також і право вільного доступу до документації та об'єктів ГТС України, а також і до підземних запасів газу", - говориться в документі.
Делегація "Газпрому" на чолі з головою правління Олексієм Міллером побувала напередодні в Брюсселі.
Міллер проінформував керівництво Євросоюзу та Єврокомісії про сформовану кризову ситуацію із транзитом російського газу по території України в Європу і про причини, що викликали кризу.
Основним питанням, що обговорювали на зустрічах, став комплекс заходів для поновлення транспортування російського газу по території України в найкоротший термін. Була досягнута принципова домовленість про створення багатостороннього комітету незалежних спостерігачів для роботи на газовимірювальних вузлах ГТС України.
"Як тільки міжнародні спостерігачі з'являться на об'єктах української газотранспортної системи, Україна повинна негайно відновити транзит російського газу в Європу", - заявив Міллер.
Голова правління холдингу підкреслив, що залучення незалежних спостерігачів дозволить у повному обсязі забезпечити постачання газу в Європу.
"Ми звернулися до компаній, які споживають російський газ, із пропозицією про їхню участь у роботі міжнародного комітету незалежних спостерігачів. Отримано підтвердження від десяти компаній", - наводяться слова Міллера в повідомленні "Газпрому".
Він запевнив, що "Газпром" вживає всі заходи для якнайшвидшого вирішення кризової ситуації із транзитом російського газу по території України. "Ми закликаємо всіх учасників процесу погодити позиції в найкоротший термін і вжити всі заходи для відновлення постачання газу в Європу", - сказав Міллер.
"Газпром" уже подав позов в Арбітражний суд Стокгольма у зв'язку з невиконанням українською стороною чинного контракту на транзит газу.
"Відповідно до даного контракту - а він підлеглий шведському праву, - у випадку виникнення суперечки він повинен розглядатися в Арбітражному суді в Стокгольмі. У рамках цього контракту "Газпром" подав позов в Арбітражний суд Стокгольма і просить суд у максимально короткий термін вжити забезпечувальних заходів, що забороняють "Нафтогазу України" будь-які дії, спрямовані на скорочення транзиту російського газу в Європу", - повідомив напередодні прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на зустрічі з іноземними журналістами.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас