Коли підуть нові хвилі скорочень на ринку праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли підуть нові хвилі скорочень на ринку праці

Казна та Політика
4267
Ледве українці отямилися від масових звільнень, що почалися у вересні-жовтні, а влада та аналітики вже тут як тут з попередженнями. Мовляв, майте на увазі: найгірше може бути ще попереду.
Кількість клієнтів Державної служби зайнятості зросла в листопаді на 135 тис. людей і до початку зими склала близько 695 тис. При цьому за офіційними даними в цілому в Україні в листопаді скорочено 6,5 тис. співробітників. Найбільше постраждали важка промисловість і будівництво, а в регіональному розрізі - східні райони країни, а також Полтавська, Вінницька і Черкаська області. Серед пролетаріату частіше від інших звільняли крановиків, слюсарів, водіїв, електромонтерів, охоронців і сторожів. Під скорочення потрапили багато бухгалтерів і поштових службовців.
Прогнози розвитку ситуації із працевлаштуванням можуть зіпсувати настрій вразливим натурам. Кількість безробітних під кінець року досягне 940 тис., пророкує міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова. А до першого квітня армія ледарів мимоволі зросте до півтора мільйонів, стверджує президент Віктор Ющенко. В 2009 році буде п'ять мільйонів безробітних - цей найпесимістичніший на сьогодні прогноз озвучив заступник голови президентського Секретаріату Роман Безсмертний.
Ці дані розраховані на підставі нинішньої динаміки реєстрації людей, що залишилися без роботи. Причому неофіційна статистика в 2,5 рази перевищує офіційну.
Хвилі хвилюються
- Є всі підстави припускати, що після різдвяних свят динаміка звільнень різко зросте, зростання скорочень набуде стрибкоподібний характер, - вважає Олександр Левцун, керівник соціологічних програм ЦСД "Софія". - Багато хто розраховував, використовуючи накопичені раніше резерви, перечекати кризу. Зараз можна із упевненістю говорити, що вона буде збільшуватися як мінімум до кінця 2009 року, після чого нас чекає тривала стагнація. Виходячи з таких перспектив, керівники тільки тепер починають психологічно готуватися до неминучістю непопулярного рішення про скорочення персоналу.
Уже на початку весни почнеться друга черга звільнень.
- Зараз усі чекають, коли закінчиться рік, перший квартал - це період спостереження, - розповідає комерційний директор рекрутингового агентства Brain Resources International Тетяна Коломбет. - Якщо компанії зрозуміють, що нічого не змінюється і ділова активність як і раніше падає, то наприкінці першого кварталу - початку другого піде наступна хвиля.
Цю думку підтверджують і самі працівники, що стали предметом даних прогнозів. Зокрема, консультант з ERP-систем великої іноземної компанії Володимир відзначає: "До весни поки нікого чіпати не планують, благо проекти ще тривають, а далі, сказали, що будуть дивитися". Керуючий партнер рекрутингової компанії "Анкор СВ" Алла Коняєва стверджує, що поки урізування штатів некритично, його навіть можна вважати оптимізацією. Але потім може бути гірше. "Першопричиною другої хвилі скорочень стане не оптимізація, а втрата бізнесу", - говорить вона і додає, що насамперед постраждає малий і середній бізнес, особливо інтелектуалоємні сервіси.
Ринок послуг активно розвивався тільки останні рік-два, тому "подушки безпеки" у сервісних компаній вистачить тільки на кілька місяців. Відлік почався у вересні. І вже зовсім незабаром стане зрозуміло, хто вижив, а хто ні. У цих умовах білі комірці будуть готові працювати на державу за малі гроші, аби тільки вона ужила заходів з порятунку потопельників. Щодо витоку мозків за кордон Алла Коняєва вважає, що якщо такий і буде, то на загальній статистиці не відіб'ється, тому що кількість подібних фахівців обчислюється лише декількома сотнями. До того ж складності зараз у багатьох країнах, так що бігти особливо нікуди.
Березневий просвіт
Зате в березні, на думку рекрутерів, на ринку праці намітиться деяка активізація. Справа в тому, що компанії почнуть боротися з наслідками бездумного скорочення штатів, адже при арифметичному підході в цій справі без помилок не обійтися.
- Будуть звільняти тих, хто не справляється з роботою, і гарячково шукати більш підходящих. І піде круговорот руху персоналу, - говорить Алла Коняєва.
А Тетяна Коломбет прогнозує, що трохи підніметься попит на топ-менеджерів. Компанії почнуть брати людей на ключові позиції, наприклад, змінюючи тих, до кого давно придивлялися, та не могли знайти заміну. За словами рекрутера, кандидати будуть менш вибагливими, не будуть диктувати свої умови, тому в роботодавців з'явиться можливість одержати максимум за мінімум.
Оксана Савченко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас