"Нафтогаз України" здивований рекомендаціями "Газпрому" країнам ЄС звертатися в суд на Україну через припинення транзиту газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" здивований рекомендаціями "Газпрому" країнам ЄС звертатися в суд на Україну через припинення транзиту газу

Енергетика
808
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" здивована заявою голови правління російського "Газпрому" Олексія Міллера, який радить країнам Європейського Союзу, котрі вважають себе потерпілими від припинення поставок російського газу через територію України, звернутися в суд з позовом на Україну.
Про це Українським Новинам повідомила прес-служба "Нафтогазу України".
Компанія вважає неприпустимим перекладання відповідальності за припинення поставок газу з Росії на Україну.
НАК підкреслює, що повністю виконував свої обов'язки щодо транзиту палива в Європу, поки "Газпром" не припинив поставки транзитного газу.
"Таким чином, компанія вважає, що всю відповідальність за нинішню ситуацію має взяти на себе "Газпром", - сказано в повідомленні.
"Нафтогаз України" нагадує, що, незважаючи на відсутність із боку "Газпрому" контракту на транзит газу на 2009 рік і значний економічний і психологічний тиск із російської сторони, Україна транспортировала споживачам Європи через газотранспортну систему України з 1 по 6 січня 1 435,9 млн. куб. метрів російського газу.
Компанія використовувала 52 млн. куб. м газу на технологічні потреби ГТС, що повністю відповідає загальному обсягу надходження в ГТС російського газу за цей період - 1 488,2 млн. куб. м.
При цьому компанія повідомляє, що для забезпечення роботи перекачувальних агрегатів при транспортуванні російського природного газу територією України необхідно 21 млн. куб. м газу за добу, або 126 млн. куб. м за 6 доби.
Таким чином, Україна з 1 по 6 січня 2009 року поставила європейським споживачам 74 млн. куб. м газу із власних ресурсів.
Міллер, перебуваючи в Брюсселі (Бельгія), на брифінгу заявив, що Україна не виконувала свої зобов'язання щодо транзиту, й ті країни, які постраждали в результаті дій української сторони, мають право звернутися в суд на Україну як державу.
Як повідомляло агентство, 1 січня Росія в особі "Газпрому" припинила поставки газу в Україну.
7 січня о 7:44 за київським часом "Газпром" також припинив поставки газу для його транзиту в Європу.
"Газпром" спростував цю інформацію, а пізніше припинив поставки, заявивши, що Україна несанкціоновано відбирає всі обсяги транзитного палива.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас