Хто наступний - Україна? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто наступний - Україна?

Енергетика
4322
Отже, геополітика: шість країн втратили постачання газу в самий розпал зими через те, що Росія вирішила повернути собі свою колишню імперію і колишній вплив. Трубопроводи йдуть через Україну. Добридень, нова холодна - без лапок - війна.
Коли Росія вторглася у Грузію, це був попереджувальний постріл убік НАТО: навіть не намагайтеся прийняти у свої ряди Грузію та Україну, тим самим створюючи "парасольку безпеки" над настільки бажаними вами поставками нафти і газу і збільшуючи енергетичну незалежність Заходу. Не треба влазити, куди не просять.
Росія знову піднімається, і Володимир Путін, руками свого ставленика Дмитра Медведєва, починає грати мускулами. Зрозуміло, чому: адже ціни на енергоносії падають, з ними падають і їх доходи, а, виходить, створюється загроза їх глобальним амбіціям і проекту відновлення територіального впливу старого Радянського Союзу.
У вівторок влада Болгарії, Греції, Македонії, Румунії, Хорватії та Туреччини повідомила, що газ із Росії трубопроводами, що йдуть через Україну, припинив надходити. За їх інформацією, поставки газу через Україну скоротилися на 5-30%. В цілому Росія постачає Європі чверть всього необхідного газу, і 80% цього обсягу йде через Україну.
Росія та Україна дотепер не вирішили суперечку про ціни на газ і терміни платежів за нього, до того ж, Москва заявила, що Україна відкачує з транзитних поставок газ на власні цілі. Дійсно, гроші Росії потрібні дуже. Але це ще далеко не все.
Наприкінці грудня президент Дмитро Медведєв проголосив: "національні інтереси повинні захищатися всіма наявними " способами. А 31 грудня прем'єр-міністр Володимир Путін додав, що втручання України в експорт російського газу до Європи може призвести до "серйозних наслідків для країни-транзитера".
У нинішній кризі Росія звинувачує Україну, заявляючи, що та сама перекрила три з чотирьох газопроводів, що йдуть до Європи.
"Ми нічого не перекривали, - відповів представник українського "Нафтогазу" Валентин Землянський. - Там просто немає газу - нуль".
"Наші російські партнери грають з нами в кішки-мишки, - додає Олександр Шлапак, радник президента України з економіки".
У понеділок російський енергетичний гігант "Газпром" заявив, що скорочує поставки газу через Україну на 65,3 мільйони кубометрів, або на 20%. Москва стверджує, що саме таку кількість газу Україна вивела з транзитного трубопроводу. В 2006 році таке вже було - тоді в декількох країнах Західної Європи було відзначено падіння обсягів поставок газу на 30 і більше відсотків.
Росії не подобається, що Україна підтримала Грузію, не подобається, що вона хоче інтеграції в НАТО і Захід. Путін виступив проти "помаранчевої революції", що здійнялася у відповідь на шахрайство під час виборів, спрямоване на те, щоб при владі залишився російський ставленик. Тоді український народ змусив владу провести нові вибори і визнав перемогу Віктора Ющенка, який пережив отруєння - організоване, зважаючи на все, агентами КДБ і яке назавжди залишило відмітини на його обличчі.
Для вторгнення в Україну Росія може використати той же привід, що вона використала в Грузії, той же привід, що використав у свій час Гітлер у Судетах - захист своїх одноплемінників. У Криму, що є частиною України, більшість населення говорить російською мовою. І Росія, як і раніше в Грузії, поширює серед російських кримчан російські паспорти. Також на цьому півострові розташована військово-морська база російського Чорноморського флоту. Під час вторгнення Росії в Грузію Ющенко почав звертати увагу на угоду, за якою Росія орендує базу та опирається на кримський порт Севастополь. Він настільки жорстко виступив проти підтримки російськими кораблями вторгнення із Севастополя, що зажадав, щоб вони повідомляли його про свої переміщення за 72 години. Що ж стосується угоди, то вона минає в 2017 році, і, за словами представників української влади, продовжувати її вони не збираються.
Після серпня чисельність російських військ у сепаратистських регіонах Грузії - Абхазії та Південній Осетії - зросла вдвічі. Російські солдати стоять в 24 милях від Тбілісі і трубопроводів, що проходять грузинською територією. Якщо вони захочуть, трубопроводи будуть захоплені в будь-який момент.
Не виключено, що тепер Москва планує подібні дії і проти України - з метою, звичайно, "захистити" трубопроводи від дій, які в Росії називають українським втручанням. Також вона розв’яже задачі збереження бази для свого флоту та надання заступництва росіянам у Криму. А якщо при цьому ще й наповниться російська скарбниця - що ж, кому від цього погано?
За матеріалами: inoСМИ.ru
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас