Вerliner Zeitung: Росія блефує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вerliner Zeitung: Росія блефує

Енергетика
4567
Російський газ до Західної Європи українськими газопроводами більше не надходить. Євросоюз обурений.
А Росія в особі глави "Газпрому" Олексія Міллера заявляє, що поновлення поставок газу залежить від поведінки України.
Обмеження поставок "боляче б'є по національних економіках відразу декількох держав Євросоюзу", що особливо небезпечно в умовах фінансової та економічної кризи. Але криза не обійшла стороною й Росію. Зараз вже очевидно, що в попередні "ситі" роки Росія не зуміла скористатися достатком нафтодоларів, щоб забезпечити собі політико-економічну перевагу.
Приклад недоглядів - "Газпром", що нагромадив зовнішній борг у розмірі 50 мільярдів євро. В останні роки його більше цікавили непрофільні активи, ніж інвестиції у видобуток газу і модернізацію газотранспортної системи.
Як відомо, продовжує автор статті, ціни на газ пов'язані із ціною на нафту, тому високих доходів в "Газпрому" не передбачається. Крім того, серйозно подорожчав газ, що концерн закуповує в Середній Азії. Звідси виникає необхідність підвищення цін для України.
Однак у російсько-українському конфлікті мова йде не тільки про ціни, але також про вплив. "Газпром" розуміє, що Україна не зможе платити викликану ціну в 450 доларів за тисячу кубометрів. Його мета - контроль над українською газорозподільною мережею.
Для передвиборної президентської кампанії, що починається на Україні, - це вкрай вибухонебезпечна тема, відзначає Катя Тихомирова. Дотепер Україна всіляко противилася передачі своєї мережі під контроль "Газпрому", адже доходи від транзиту - особливо в умовах кризи - важлива стаття державного бюджету.
Газовий конфлікт - це реальна можливість вплинути на результат президентських виборів, які пройдуть в Україні наприкінці 2009 року, і повністю дискредитувати вчорашніх союзників з "жовтогарячої революції" - президента Віктора Ющенка і прем'єра Юлію Тимошенко, думає автор матеріалу.
"І в крайньому випадку прем'єр-міністр Росії Путін готовий пожертвувати навіть репутацією своєї країни як надійного постачальника газу". У підтвердженні цієї тези Тихомирова звертає увагу на те, що Росія дотепер не оскаржила так зване "злодійство" газу Україною в міжнародному арбітражному суді і як і раніше тримає в таємниці умови контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" України.
Катя Тихомирова
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас