Експерт: РФ має 2 причини для ескалації газового конфлікту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: РФ має 2 причини для ескалації газового конфлікту

Енергетика
7789
У Росії є дві причини для ескалації газового конфлікту з Україною, вважає експерт Школи політичної аналітики при НАУКМА Петро Бурковський.
Перше: бажання Газпрому зрушити з мертвої крапки два масштабних проекти газопроводів в обхід України: "Північний потік" (з Росії в Німеччину через дно Балтійського моря") і "Південний потік" (з Росії в Болгарію через дно Чорного моря), сказав він в інтерв'ю журналістам у Києві.
"Тільки спекуляції на темі нездатності української газотранспортної системи можуть повернути мільярди, які пішли із проекту "Північний потік", - відзначив Бурковський.
Хоча насправді, сказав він, всі експерти сходяться на думці, що найбільш надійний Євразійський газотранспортний коридор можливий тільки на основі української газотранспортної системи, для чого "Газпрому" потрібно розвивати рівноправні та партнерські відносини з "Нафтогазом".
Друга причина ескалації газового конфлікту, на думку експерта, складається в бажанні Росії штучно підвищувати ціни на енергоносії й, зокрема, продати свій газ із підземних газосховищ, що був закачаний торік і відповідно розрахований ще за старими, більш високими цінами.
"Якщо "Газпром" складе довгочасні контракти - за високою ціною газ зі сховищ він продати вже не зможе. Тому російський монополіст розраховує одержати за цей газ високу ціну на спотовом ринку", - відзначив Бурковський.
За його словами, уже є інформація, що в результаті україно-російського газового конфлікту на спотовом ринку Великобританії газ подорожчав на 22%.
За підрахунками експерта, з огляду на аномально холодну погоду в європейських країнах, "Газпром" з початку року недопоставив у країни Європи близько 800 млн. куб. м газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас