"Газпром" припинив транзит газу через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" припинив транзит газу через Україну

Енергетика
7968
ВАТ "Газпром" припинив транзит газу через Україну.
Про це повідомив РБК прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.
"Сьогодні о 07:44 за місцевим часом припинені постачання газу через єдину працюючу газовимірювальну станцію "Суджа", - сказав він. За словами В.Землянського, постачання газу споживачам України забезпечуються за рахунок підземних сховищ.
У свою чергу офіційний представник російського газового концерну Сергій Купріянов повідомив сьогодні, що "Газпром" скорочує постачання газу на російсько-українську межу ще на 21 млн куб. м. "Об'єм газу, який несанкціоновано був відібраний з початку цього року компанією "Нафтогаз", вкрадений з транзитних обсягів, призначених європейським споживачам, так і не повернений. При цьому за минулу добу під приводом витрат газу на технологічні потреби "Нафтогаз" вкрав ще 21 млн куб. м газу, призначеного для постачань до Європи. У цих умовах у нас немає іншого виходу, окрім як скоротити постачання ще на 21 млн куб. м", - заявив С.Купріянов.
Також сьогодні нафтогазові компанії Австрії, Чехії та Словаччини заявили про повне припинення постачань російського газу до цих країн. Відповідну заяву сьогодні зробили чеський енергетичний концерн RWE Transgas, словацька Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) та австрійська OMV. На даний час RWE та OMV використовують газ з власних сховищ і збільшують обсяг його закупівель у Норвегії.
Уряд Австрії планує сьогодні провести спеціальне засідання, на якому будуть розглянуті варіанти диверсифікації постачань природного газу та можливість скорочення його споживання крупними промисловими компаніями в пікові періоди.
Нагадаємо, 6 січня "Газпром" скоротив транзит газу через Україну з 130 млн куб. м в добу до 64,7 млн куб. м. Як пояснив представник "Газпрому", 130 млн куб. м просили європейські споживачі, проте у зв'язку з тим, що Україна несанкціоновано відібрала з транзитної труби 65,3 млн куб. м, "Газпром" поставить транзитом тільки 64,7 млн куб. м. Об'єм, що залишився, на думку російського концерну, повинна компенсувати українська сторона.
Проте, не дивлячись на загострення кризи, обидві сторони заявили про намір знайти компроміс. Зокрема НАК "Нафтогаз України" запропонувала "Газпрому" продовжити переговори за умовами постачань та транзиту російського газу. З цією метою голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина 8 січня 2009 р. відвідає Москву. "Газпром" же заявив про готовність почати переговори з Україною по газових питаннях у будь-який момент.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас