Фондовий ринок-2009: куди вкладати гроші, щоб не програти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок-2009: куди вкладати гроші, щоб не програти

Фондовий ринок
2699
Для біржових брокерів наступив відпускний сезон
Прогнози річної давнини виглядали так: український фондовий ринок виросте на 30-40%. А все через поліпшення фінансових результатів вітчизняних компаній, що котируються на фондовій біржі, підвищення фундаментальних показників, а також збільшення попиту закордонних інвесторів на акції українських підприємств.
Рівно рік тому такий прогноз на майбутнє робили провідні вітчизняні аналітики. Але вони помилилися. Тепер доводиться констатувати, що ринок у своєму розвитку не тільки зупинився, але й відкотився на чотири роки назад. "Після колосального зростання 2004-2007 років, коли індекс ПФТС виріс більш ніж на 850% - до 1200 пунктів, різкий і значний відтік капіталу з ринків, що розвиваються, у другому півріччі 2008 року, спровокований світовою фінансовою кризою, боляче вдарив по фондовому ринку України. Індекс ПФТС повернувся до 299,2 (станом на 25 грудня 2008 р.), що відповідає рівню 2005 року", - визнає Дмитро Романович, начальник аналітичного відділу інвестиційної компанії Phoenix Capital.
Праворуч підеш, ліворуч підеш...
Привести ринок до тями може тільки загальний підйом на провідних ринках планети. Але й там у найближчому майбутньому експерти не чекають нічого гарного. "Економічні результати для найбільших економік світу в четвертому кварталі 2008 року і першому кварталі нового року, швидше за все, будуть жалюгідними, - говорить Дмитро Монаков, директор аналітичного департаменту інвестиційної групи "АРТ-Капітал". - Тому оприлюднення даних за ці періоди може викликати додаткові обвали вартості акцій на 15-20%, які, імовірно, відбудуться в лютому і травні".
Фахівець називає три найбільш імовірні сценарії розвитку подій:
1) оптимістичний. Гальмування скочування економік провідних країн униз повинні виявитися в тижневій статистиці в другому кварталі 2009 року. Якщо це буде відчуватися, то на очікуваннях поліпшень індекси можуть піти нагору на початку літа;
2) реалістичний. Якщо результати будуть невиразні або різноспрямовані, що досить імовірно, то раніше оголошення даних за другий квартал наприкінці липня ринок навряд чи піде в ріст, і відбудеться це тільки після переваги позитивних сигналів над негативними в тижневій статистиці. Тому зростання може початися з другої половини третього кварталу 2009 року;
3) песимістичний. Якщо період перебування на "дні" захопить і третій квартал, зростання можна чекати тільки перед наступними новорічними святами.
У цілому, як вважає Олег Морква, генеральний директор КУА "Інеко-Інвест", у році, що наступив, головними стримуючими факторами для інвестиційної активності і зростання на світових фондових ринках залишаться загальносвітова фінансова нестабільність, слабкі показники у фінансово-виробничому секторі національних економік, недостатній платоспроможний попит на товарних ринках і нестача довіри системних інвесторів.
Чекаючи дива
Вітчизняний ринок буде реагувати тим оперативніше та активніше, чим раніше почнуть рости акції в Америці і Європі, впевнений Монаков. "Найбільш імовірний початок зростання на розвинених майданчиках - серпень, українських фондів - через кілька днів після Америки. До цього часу вітчизняний ринок буде падати слідом за Штатами, але вже не так активно, оскільки ліквідних паперів на ринку залишилося небагато", - вважає експерт.
Крім негативної ситуації на світових фінансових майданчиках, на український ринок буде "тиснути" триваюча рецесія вітчизняної економіки. "Наступний рік буде дуже важким для економіки України. Затиснута в лещатах між падінням цін на ключові експортні товари і необхідністю обслуговувати значні боргові зобов'язання, вона ввійде в стадію рецесії з прогнозним падінням ВВП на 9,9%. Середньорічний курс гривні складе 12 грн./$", - малює похмуру картину Романович.
Виходячи з прогнозів аналітиків Phoenix Capital, ситуація на фондовому ринку в 2009 році буде багато в чому нагадувати 2004 рік. Романович також не виключає, що через загальне падіння економіки і негативні новини про фінпоказники українських компаній можливе просідання ринку в першому кварталі. "Більшість угод будуть або технічними, або будуть проводитися з метою ребалансировки портфелів інвесторів. У свою чергу, деякі інвестори, які володіють вільними коштами, протягом першого кварталу втримаються від великих покупок, сподіваючись на подальше падіння цін українських паперів", - впевнений експерт.
Зростання ринку можливе хіба що ближче під кінець року - у випадку, якщо українська економіка почне виходити з піку. До появи ознак видужання не тільки в окремих галузях (наприклад, у металургії), а в економіці в цілому, на зростання ринку розраховувати не варто. Спекулятивна складова українського фондового ринку буде невелика.
"У той же час в інвесторів із середньо- і довгостроковою стратегією в 2009 році з'явиться шанс вигідно вкласти кошти у вітчизняні папери. Хоча фундаментальна вартість практично всіх українських компаній істотно знизилася в результаті кризи ліквідності і падіння попиту на їхню продукцію, ціни акцій впали сильніше, - відзначає Романович ". - Тому інвестор, який не розраховує на негайний прибуток, зможе дешево купити недооцінені акції, щоб зафіксувати прибуток, приміром, через два-три роки. Подібні операції обіцяють інвесторам двох-тризначну прибутковість у річному вираженні - подібно тій, що одержали інвестори, які купили вітчизняні цінні папери в першому півріччі 2004 року і вийшли з позицій в 2006-2007".
За даними Phoenix Capital, головними критеріями для інвестування в компанії в 2009 році будуть:
- доходи, номіновані в іноземній валюті;
- низький обсяг або відсутність боргів.
У першому півріччі вигідними об'єктами для інвестування будуть папери металургійних компаній і гравців аргосектора. Саме ці галузі стануть першими, хто вийде з кризи. Акції металургійних та аграрних компаній почнуть дорожчати вже з другого півріччя.
Таким чином, якщо події будуть розвиватися за оптимістичним прогнозом, в 2009 році український біржовий ринок виросте на 10-15%. Песимістичний сценарій розвитку політико-економічної ситуації та остаточне згортання в Україні інвестиційних програм, навпаки, здатні обвалити його додатково на 20-30%, резюмує Морква.
Сергій Михайлевський
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас