"Газпром" з сьогоднішнього дня скорочує транзит газу через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" з сьогоднішнього дня скорочує транзит газу через Україну

Енергетика
2315
ВАТ "Газпром" з сьогоднішнього дня скоротить транзит газу через територію України в об'ємах, відповідних об'ємам незаконного відбору сировини.
Про це повідомив сьогодні прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на зустрічі з главою "Газпрому" Олексієм Міллером в Ново-Огарьово.
О.Міллер пояснив, що починаючи з 1 січня ц.р. Україна несанкціоновано відібрала 65,3 млн куб. м газу. "Тому є пропозиція скорочувати об'єм постачань газу на кордоні Росії і України на той же об'єм, який вже вкрадений і надалі скорочувати на об'єм вкраденого газу по днях", - сказав він.
Глава "Газпрому" додав, що паралельно концерн збільшить постачання газу через Білорусію, Польщу і по маршруту "Блакитний потік". Також "Газпром" купуватиме газ на терміновому ринку для компенсації європейським споживачам сировини, що недопостачається через Україну. Він додав, що "Газпром" зробить все, щоб збільшити об'єми відбирання газу з підземних сховищ на території Західної Європи, в які російський холдинг раніше закачав певні об'єми палива.
У свою чергу, В.Путін доручив О.Міллеру до кінця поточного тижня проінформувати європейських партнерів про поточну ситуацію з постачаннями газу і про дії, які робить російська сторона.
На думку глави "Газпрому", заборгованість України за російський газ найближчим часом може досягти мільярдів доларів. О.Міллер нагадав, що Україна не погасила борг за поставлений в 2008 р. газ, який перевищує 600 млн дол. Глава "Газпрому" повідомив також, що компанія отримала офіційне повідомлення від Федеральної митної служби про неповернення валютної виручки холдингу у зв'язку з недопостачанням газу на експорт.
В той же час НАК "Нафтогаз України" запропонувала "Газпрому" продовжити переговори за умовами постачань і транзиту російського газу. "Нафтогаз України" в листі "Газпрому" запропонував негайно провести переговори за умовами постачань і транзиту газу на 2009-2019 рр. в Києві. Умови постачання газу запропоновано обговорити в Москві по місцю знаходження власника товару, згідно з міжнародною практикою. Попередні переговори "Газпром" запропонував провести з керівником компанії "Газпром збут Україна" Анатолієм Подмишальським. Раніше "Газпром" закликав Україну продовжити переговори, які були перервані 31 грудня 2008 р.
Напередодні НАК "Нафтогаз України" відмовив "Газпрому" в прийомі додаткових 15 млн куб. м газу за добу через газовимірювальну станцію "Кобрин" для забезпечення заявок зарубіжних покупців.
Відзначимо, раніше сьогодні Греція повідомила про скорочення на третину постачань в країну російського газу через Україну. Як відзначили представники газового оператора, до Греції сьогодні поступить тільки 4 млн куб. м замість необхідних 6 млн куб. м. Греція має намір відшкодувати втрати за рахунок імпорту газу через Туреччину і запасів на півночі країни. Про скорочення об'єму постачань російського газу через Україну на 7% повідомила Хорватія. Також про зниження об'ємів постачань російського газу раніше повідомляли Польща, Угорщина, Румунія і Болгарія. Зокрема, об'єм постачань газу з Росії через Україну до Польщі 2 січня 2009 р. знизився на 6%, до Румунії - на 30-40%.
Проте, згідно з заявою офіційних представників Єврокомісії, в даний час немає загрози для європейських споживачів від "газової суперечки" Росії і України. Підкреслюється, існуюча проблема не зачіпає європейських споживачів завдяки достатньо великим об'ємам запасів газу. Єврокомісія також відзначила, що нормальні об'єми постачань російського газу зберігаються і для промислових підприємств Євросоюзу.
Нагадаємо, "Газпром", що припинив постачання газу на Україну з 1 січня ц.р. заявляє, що Україна несанкціоновано відбирає газ, призначений для європейських споживачів. Зокрема, за добу 3 січня цей відбір склав 50 млн куб. м. Україна визнала, що відбирає близько 25 млн куб. м з експортної труби технологічного газу для забезпечення транзиту, а "Газпром" вважає це "прямою крадіжкою".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас