Мінпаливенерго України запрошує "Газпром" на суд у Київ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго України запрошує "Газпром" на суд у Київ

Енергетика
1658
Російське ВАТ "Газпром" виступає стороною в справі, що Київський господарський суд збудив за позовом Міністерства палива та енергетики України, про визнання недійсними угод про транзит російського природного газу територією України, які укладені до кінця 2010 року.
Як повідомляється в прес-релізі Мінпаливенерго, відповідне запрошення російської компанії на перше слухання справи по суті 9 січня в Києві направлено кур'єрською службою.
Одночасно українське відомство у зв'язку зі святами вирішило повідомити про це "Газпром" через засоби масової інформації, відзначається в повідомленні.
Мінпаливенерго оскаржило законність угод про транзит у зв'язку з тим, що вони були укладені колишнім заступником глави правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Ігорем Вороніним, що не мав на це відповідних повноважень із боку Кабінету міністрів України.
Господарський суд Києва своїм визначенням у забезпечення цього позову вже заборонив "Нафтогазу України" здійснювати в 2009 році транзит російського природного газу через територію України за ставкою, яка діяла до 2008 року, $1,6 за 1000 куб. м на 100 км відстані.
Юлія Тимошенко, яка на сьогодні очолює уряд України, відразу після підписання в 2006 році нових російсько-українських газових угод піддала їх різкій критиці, назвала незаконними і пропонувала денонсувати.
"Ця угода не є законною, і люди, які його підписували, не мали для цього повноцінних повноважень. Парламент і суд скажуть своє слово із цього приводу, і ми будемо робити все, щоб ця угода була денонсована", - прокоментувала Тимошенко 10 січня 2006 року ключові угоди від 4 січня того ж року, у яких були розділені транзит і поставки газу.
За її словами, угода від 4 січня 2006 року зруйнувала міжурядові угоди між Україною і Росією, які передбачали стабільну ціну на газ для України до 1 січня 2010 року.
Ще тоді Тимошенко підкреслювала, що в України є юридичні підстави і технічні можливості для відбору російського газу за колишньою ціною. "Це значить, що якщо Росія хоче в однобічному порядку зруйнувати ці угоди, то не Україні, а Росії змушена буде йти в Стокгольмський суд і руйнувати в однобічному порядку міжурядові угоди, які дають стабільність Україні", - відзначав тоді нинішній глава українського уряду.
Як повідомлявся, "Газпром" з 1 січня 2009 року припинив поставки газу в Україну через недомовленість про ціну таких поставок і тарифної ставки на транзит. Російська монополія продовжує поставляти природний газ транзитом через Україну, і при цьому вважає незаконним використання українською стороною частини цього газу як технічного для забезпечення транспортування. На її думку, транзитний контракт продовжує діяти.
У той же час НАК "Нафтогаз України" наполягає на тому, що під час відсутності міжурядових протоколів в останні роки, за міжнародною юридичною практикою вважається легітимними умови протоколу на 2005 рік, яким передбачена поставка "Газпромом" газу для забезпечення його транзиту.
Глава НАК Олег Дубина пропонує російській стороні виділити в 2009 році 23 млрд кубометрів природного газу за рахунок оплати послуг "Нафтогаза України" за транзит, а починаючи з 2010 року, коли українська компанія виконає послуги в рахунок раніше отриманого авансу від "Газпрому", перейти до відбору в рахунок оплати вартості послуг із транзиту газу 28-29 млрд куб. м. газу на рік.
Станом на ранок 4 січня "Нафтогаз України" використав за добу 25,2 млн куб. м з української газотранспортної системи, який надійшов на вхід, (ГТС) 289,7 млн куб. м, щоб забезпечити на виході 264,5 млн куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас