А у нас в Росії газ. А у вас?.. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

А у нас в Росії газ. А у вас?..

Енергетика
2864
За ідеєю, у кого газ - той і встановлює правила. Правда, є ще газопровід і транзит - а значить все ускладнюється. Новорічні "газові" конфлікти між Україною та Росією стали вже одним із символів свята.
Варто простежити, як змінювалася ціна на газ для України в останні роки. В 2004 році газ для України обходився в 50 доларів за тисячу кубів туркменського палива, а російський і зовсім безкоштовно: бартером на рахунок транзиту. В 2005-му розпалюється перший конфлікт-обвинувачення, у результаті якого "Нафтогаз" повернув борги за нібито украдене паливо.
У підсумку і газ, і транспортування починають оплачувати грішми. В 2006-му після того, як Росія вперше перекрила поставки газу Україні, у схемі з'являється посередник - RosUkrEnergo, що купував газ по 230 доларів, змішував його із середньоазіатським газом, і продавав Києву по 95 доларів. В 2007-му без шуму і без чвар був підписаний новий договір про ціну в 130 доларів. В 2008-му розгорівся скандал: Україна забрала з ринку спільне підприємство RosUkrEnergo і "Нафтогаза" - "Укргаз-Енерго" - і спробувала позбутися від RUE, прагнучи перейти на прямі контракти з "Газпромом".
Незважаючи на зустрічі вищого керівництва обох країн і кілька підписаних меморандумів, предметно домовитися не вийшло. У підсумку - з 1 січня 2009 року поставки газу до України припинені, а основні баталії (поки що словесні) розгортаються навколо ціни на газ.
Умінню росіян торгуватися можна лише позаздрити: після того, як українська сторона відмовилася купувати газ по 250 доларів, "Газпром" зробив пропозицію, від якої важко відмовитися, - тисяча кубів по...450 доларів. За словами Олексія Міллера, тільки так можна повернути "Нафтогаз" за стіл переговорів.
Та якби в цьому діалозі брали участь тільки Україна і Росія, то він нічим би не відрізнявся від переговорів минулих днів. Але через відсутність остаточної угоди нестачу газу відчуває і Європа. Причому розібратися, чия ж у цьому провина - України як транзитної країни або Росії як постачальника - досить складно. Проблеми з поставкою відчули вже в Чехії, Греції, Угорщині, Румунії. Сторони активно намагаються залучити Європу до вирішення суперечки, але та залучатися не поспішає, обмежуючись закликами до Києва і Москви домовитися полюбовно.
На сьогодні головним питанням є як довго протягне Україна без російського палива? Керівник Секретаріату президента України Олександр Шлапак заявив про те, що запаси палива дозволяють забезпечити газом не тільки себе, але і європейських споживачів в 2009 році. Україна добре підготувалася до осінньо-зимового періоду: у підземних сховищах нагромадили достатньо газу. До того ж не стихають розмови про те, що Україна буде розвивати атомну енергетику, добре, запаси урану в країні дозволяють вийти на рівень самозабезпечення.
З іншого боку, наявного в України газу однаково навряд чи вистачить для забезпечення нормальної роботи всієї газотранспортної системи нашої країни. А Росія вже почала скорочувати обсяги транзиту через Україну, направляючи газ через Бєларусь і "Блакитним потоком". І хоча поки ці розміри не дуже істотні, "Нафтогаз" у своїх заявах вже вказав на те, що такі дії "Газпрому" можуть привести до непередбачених наслідків для ГТС Європи.
Ідемо далі. Якщо Росія не постачає нам газ, а також скорочує обсяги транзиту, то де ж вона буде зберігати вже добутий газ? На думку В'ячеслава Княжицького, радника з енергетичних питань місії України при ЄС, російські сховища заповнені, і потрібно буде або спалювати газ, або глушити свердловини. До того ж у Росію йде газ з Туркменії, і навіть перенаправлення блакитного палива іншими транзитними коридорами не дозволить прокачати всі обсяги.
Що буде із ціною на газ для України? Олег Дубина, голова "Нафтогаз Україна", називає прийнятну ціну в 201 долар за тисячу кубометрів. "Ціна в 250 доларів за 1 тисячу кубометрів, на якій наполягає "Газпром", є економічно необґрунтованою і неприйнятною", - заявив Дубина. Звучала згода купувати газ по 235 доларів, але при цьому підвищувалася б плата за транзит газу до Європи. (Тут варто відзначити, що за останні 3 роки вартість російського газу для України виросла у два рази - з 95 до 179 доларів за тисячу кубів, а от ставка транзиту збільшилася всього на 6%- з 1,6 до 1,7 долара.) "Газпром" же, у свою чергу, називав ціну поставок на рівні 450 доларів. Але незважаючи на десятки заяв, мабуть, що сторони швидше за все лише створюють видимість переговорів, не роблячи реальних кроків назустріч один одному.
Крім об'єктивних причин, начебто узгодження ціни на паливо, російські ЗМІ відзначають ще один камінь спотикання, що заважає підписанню договору. Причина ця - перманентна політична криза. Російські експерти вважають, що Тимошенко, Ющенко і Янукович заважають і не дають один одному влагодити газовий конфлікт, тому що той з них, кому це вдасться, одержить вагомий козир на прийдешніх президентських виборах. Крім цього, все ті ж експерти відзначають, що Україна не хоче витрачати наявні гроші на оплату газу, тому що кошти плануються витратити на передвиборні проекти, замасковані під держдопомогу, і політичну боротьбу.
Але на подібні навколополітичні домисли є контраргумент - спільна заява президента Віктора Ющенка і прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Ця заява демонструє дивну єдність у даному питанні з українського боку, а також нівелює всі можливі спроби опонентів домовлятися з українським керівництвом окремо. Керівники держави своєю спільною позицією значно зміцнюють позиції України в цій суперечці.
Які приховані наміри Москви? Як вже було сказано, газу в підземних сховищах України вистачить на якийсь час. Замінити Україну як транспортера не представляється можливим - принаймні поки що, - тому що обхідні труби через Бєларусь або Прибалтику просто не можуть здійснити транзит у необхідному обсязі. Припинити подачу газу Києву без проблем з поставками палива до Європи теж технічно неможливо. Загалом, ситуація така, що Україна зараз потрібна Москві не менше, ніж російський газ Києву. Дуже імовірно, що Кремль розраховує на невдоволення Європи, що зможе натиснути на Україну. Але однаково сформована ситуація здається досить ризикованою. Адже якщо Росія розраховує одержати своє хоча б в інших конфліктних питаннях, їй все-таки рано чи пізно доведеться домовлятися з Києвом. А поки йдуть пошуки спільної мови в цьому діалозі, Господарський суд Києва заборонив компанії "Нафтогаз України" в 2009 році здійснювати транзит російського газу за ціною 1,6 долара...
Газові скандали нікуди не зникнуть з нової історії двох країн-сусідок, поки не буде підписана довгострокова угода або поки Україна та Росія не встановлять новий діалог - спокійний і конструктивний. Адже взаємні обвинувачення в крадіжці газу або завищенні ціни ні до чого гарного однаково не приводять: одні як і раніше не платять, а інші все так само не знижують ціну. І це при тому, що ціна на газ в 400 доларів не влаштовує нікого: для України це буде означати реальну небезпеку колапсу економіки, а для Росії - проблеми з транзитом і виконанням європейських зобов'язань.
Ірина Чернуха
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас