Експерт: "Газпром" не зможе довго вести "газову війну" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: "Газпром" не зможе довго вести "газову війну"

Енергетика
11451
Позиція України в газовому конфлікті є більш зваженою і витриманою, у той час як Росія застосовує останній аргумент - відключення газу.
Про це в коментарі УНІАН заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін.
Експерт вважає, що Україна буде і надалі транспортувати газ, що йде до інших країн Європи, незважаючи на складну ситуацію. У свою чергу, це повинно посприяти прихильному ставленню до України з боку більшості держав ЄС.
"Країни ЄС не будуть прямо втручатися в конфлікт, - відзначає Саприкін. - Як і раніше, будуть озвучуватися заяви, що обидві сторони суперечки, Україна і Росія, повинні шляхом компромісів знайти рішення. Традиційно є кілька країн ЄС, які майже завжди підтримують Росію. Але все-таки більшість держав, можливо і мовчазно, але все-таки будуть підтримувати Україну".
Директор енергетичних програм Центру Разумкова впевнений, що Україна і Росія приречені домовитися, тому що "такі газові війни не можуть тривати довго, оскільки несуть економічні проблеми, у першу чергу, для Росії і для ЄС".
"Дуже складно технічно досить довго зменшувати подачу газу в Україну, - підкреслює Володимир Саприкін. - Можна, звичайно, збільшити обсяги транзиту газу через Білорусію, але це не вирішує питання. Якщо конфлікт буде затягуватися, росіянам доведеться глушити свердловини, оскільки їхні сховища фактично повні. Це буде відчутним ударом по російській економіці".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас