ЄС вказує на суперечливість даних про газову суперечку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС вказує на суперечливість даних про газову суперечку

Енергетика
2032
У понеділок бельгійська радіостанція "Контакт" з посиланням на відповідну заяву представника Чехії, що головує в ЄС, повідомила, що Євросоюз не в змозі забезпечити незалежний моніторинг обсягів прокачування російського газу в Європу через Україну.
"Ситуація вкрай неясна, і ми маємо суперечливу інформацію в питанні про відповідальність", - наводить слова представника Чехії радіостанція.
Напередодні "Газпром" звернувся в Єврокомісію із пропозицією забезпечити незалежний моніторинг транзиту газу через Україну, через яку надходить 80% російського газу, призначеного для європейських споживачів.
Тим часом, агентство Associated Press з посиланням на заяву прес-секретаря єврокомісара з енергетики Андріса Пієбалгса (Andris Piebalgs) повідомило, що, на думку Єврокомісії, у постачаннях російського газу через України є "деякі порушення", але великих проблем немає.
Представник Єврокомісії також заявив, що не бачить ризику нестачі газу для кінцевих споживачів, а промисловість продовжує одержувати російський газ.
У вівторок 6 січня в Києві відбудеться зустріч делегації Європейської комісії із представниками української сторони для обговорення питань співробітництва в газовій сфері.
Віце-прем'єр Чехії Олександр Вондра (Alexander Vondra) заявив, що ЄС не має наміру виступати в ролі посередника в урегулюванні комерційної суперечки між Росією та Україною, "але буде наполягати на дотриманні ними договорів".
У неділю "Нафтогаз України" відмовив "Газпрому" у прийомі додаткових 15 млн. кубометрів газу, призначеного європейським споживачам, повідомляє РІА Новости з посиланням на заяву прес-служби “Газпрому”.
Починаючи з 1 січня "Газпром" припинив постачання газу Україні у зв'язку із закінченням терміну контракту. При цьому Росія продовжує поставляти газ Європі в повному обсязі через територію України, що є країною-транзитером.
Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов повідомив, що за минулу добу несанкціонований відбір газу на українській території склав 25 млн. кубометрів. Крім того, "Нафтогаз України" не поставив 25 млн. кубометрів газу з підземних сховищ (ПСГ) швейцарської трейдингової компанії "РосУкрЕнерго" (50% належить “Газпрому”), призначених для експорту в Європу. Усього за минулу добу європейські споживачі недоодержали 50 млн. кубометрів газу з вини України.
У сформованій ситуації "Газпром" був змушений подати додаткові обсяги газу по інших газотранспортних коридорах - через Білорусію і газопровід "Блакитний потік". В "Газпромі" також заявили, що компанія задіяла свої резерви газу в європейських ПСГ.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас