Надзвичайно і уповноважено: яких напастей чекати в 2009-му — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надзвичайно і уповноважено: яких напастей чекати в 2009-му

4860
Хто обізнаний, той озброєний: Фокус з'ясував, яких напастей чекати в 2009-му.
Від міністерства
В 2009 році МНС України прогнозує 130-150 надзвичайних ситуацій природного характеру, до яких належать гідрометеорологічні, геологічні і медично-біологічні.
- Будь-яких відхилень від норми, якщо тут доречно це слово, не передбачається, - розповідає начальник управління прогнозування МНС Юрій Колесниченко. - Аналіз останніх дванадцяти років показує, що в середньому на рік у нас відбувається півтори сотні надзвичайних ситуацій природного характеру.
Треба відзначити, що кількість надзвичайних ситуацій (НС) з вини стихії, починаючи з 2000-го, зменшується. Мінімальна кількість НС, пов'язаних з поганою погодою, спостерігалася в 2006 році: тоді їх було 25. Максимум - 87- довівся на 1997-й. Найчастіше такі неприємності трапляються в Закарпатті, на Галичині, в Одеській області та Криму.
Що стосується НС геологічного характеру, то в 2009 році варто очікувати зсувів у Карпатському регіоні, на ПБК, узбережжі Одеської області, а також на правобережжі Дніпра та його припливів. І особливо у великих містах, де забудовуються схили рік: у Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Києві та Полтаві.
Кількість надзвичайних медично-біологічних ситуацій, тобто спалахів інфекційних захворювань і масових отруєнь людей, протягом трьох років досить стабільна: 70-90 випадків щорічно. І в МНС очікують, що 2009 рік у цьому плані не буде виключенням. Найбільший ризик виникнення НС даного типу існує в Донецькій, Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій, Миколаївській і Львівській областях.
Очікувана кількість подій техногенного характеру на 2009-й становить від 165 випадків за оптимістичним прогнозом до 200 - за песимістичним. До речі, щорічно в Україні трапляється 75-90 пожеж і вибухів, які класифікуються як НС, 40-50 катастроф на транспорті, 20-30 аварій у системах життєзабезпечення і 10-15 - в електроенергетичних системах.
Значну кількість пожеж і вибухів щорічно реєструють у Донецькій і Луганській областях, отут головний фактор ризику - вугільні шахти. До регіонів з високим рівнем катастроф на транспорті традиційно відносяться Крим, Донбас, Харківська, Одеська та Київська області. У першому і четвертому кварталах майбутнього року на кількість техногенних НС істотно може вплинути погода.
До надзвичайних ситуацій соціально-політичного характеру відносять нещасні випадки на воді, вибухи в людних місцях, у житлах і на транспорті, а також - зникнення зброї зі складів, аварії на арсеналах, виявлення старих боєприпасів. Щорічно в Україні фіксується близько 25 таких НС. Як правило, це виявлення вибухонебезпечних предметів і неприємності на воді.
- З огляду на те, що причина виникнення таких НС - це порушення правил безпеки, - говорить Юрій Колесниченко, - оцінити ймовірність їх виникнення неможливо. Все від самих людей залежить.
Від звіздаря
- 2009-й - рік боротьби між старим і новим у всіх аспектах буття, рік відновлення, перебудови багатьох систем, у тому числі й державних, - говорить Ігор Нікішин, директор Українського астрологічного інституту Павла Глоби. - Соціальна напруженість в Україні зростає, у середині літа розгориться потужна боротьба за владу, що буде йти із застосуванням брудних прийомів, з публікацією компромату.
За словами астролога, для національної грошової одиниці найбільш критичними в 2009 році будуть лютий і березень. У ці місяці ймовірне повторення спекулятивних процесів листопада-грудня 2008-го і нагнітання істерії. Ігор Нікішин радить у цей період не піддаватися паніці, не кидатися в крайнощі і за можливтістю почекати з будь-якими кардинальними діями в галузі фінансів. Далі ситуація стане поліпшуватися, але в серпні ймовірне поновлення негативних тенденцій. Різкий стрибок курсу, на думку астролога, буде в першій половині жовтня, щоправда, він виявиться контрольованим. Ближче під кінець року гривня стабілізується і частково відновить втрачені позиції.
- Для багатьох рік Бика буде часом вибору між особистою волею і відповідальністю, а також пошуку ідеалів, - продовжує свій прогноз Ігор Нікішин.
Астролог стверджує, що на глобальному рівні світ очікують значні зміни в сферах ідеології та релігії: одні конфесії будуть у безлічі втрачати адептів, інші, навпроти, здобувати.
Аварії і катастрофи, як пророкує астролог, в 2009 році будуть носити в основному техногенний характер: почнуть відмовляти зношені технічні системи. 2009-й - не найсприятливіший рік для авіації. Що стосується війн, збройних конфліктів, терактів, то Нікішин стверджує: по-перше, їх буде більше, ніж у минулому році, а, по-друге, вони будуть відбуватися спалахами, втягуючи велику кількість людей.
Андрій Кузьмін
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас