ЗМІ: Європі не вистачає російського газу. Медоффа залишили без штанів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Європі не вистачає російського газу. Медоффа залишили без штанів

1583
Звичайно, це дотепне рішення не допоможе “потерпілим” - підлеглим, клієнтам і партнерам - знайти загублені через Медоффа $ 50 млрд., але вони, принаймні, намагаються повернути собі хоч щось, пише видання.
Інтернет-аукціон E-Bay став стрімко заповнюватися різними “пам'ятними” речами Бернарда Медоффа. Так, на продаж вже виставлені його - рюкзаки, майки, сорочки, цілий комплект пляжного інвентарю. Наприклад, пляжне крісло вдалося збути вчора за ціною $ 50. А килимок для пікніка з фірмовим лого Медоффа доступний всього за $ 18.
Forbes “скоротив” список мільярдерів журналу - у новій версії в 2009 році на тлі стагнації світової економіки він стане помітно коротше. 10 найбагатших бізнесменів світу, за версією журналу Forbes, втратили за 2008 рік близько $150 млрд., повідомило видання.
Найбільш драматичні втрати понесла "трійка" індійських мільярдерів - сталеливарний магнат Лакшмі Міттал, брати Мукеш та Аніл Амбані і ділок на ринку нерухомості Кей Пі Сінгх. З їх рахунків криза списала близьок $100 млрд. Близько 300 чоловік зі списку мільярдерів Forbes, в якому в березні минулого року фігурували понад 1100 прізвищ, втратили на тлі кризи більше одного мільярда кожний, збитки декількох десятків з них виразилися в сумі, що перевищує $ 5 млрд. на кожного.
До "десятки" мільярдерів, капітал яких різко підточила рецесія за минулий рік, увійшли і представники російських ділових кіл. "Росіяни були в числі найбільших лузерів минулого року" - пише Forbes. Втрати Олега Дерипаски оцінюються в $ 18 млрд. (капітал $ 28 млрд. на початок 2008 року) - більшими вони були тільки в сімейства Амбані, названих лузерами року. Їх капітал скоротився на $ 40 млрд.
Гордон Броун бореться з рецесією, повідомляє The Guardian. Сьогодні прем'єр-міністр Великобританії проведе на вищому рівні серію зустрічей, присвячених утихомиренню кризи, після чого в його графіку з'явиться цілий тиждень подорожей регіонами, під час якого він має намір особисто зайнятися запевнянням жителів у тому, що керівництво країни робить все можливе в боротьбі з фінансовою кризою. А вчора, приводить видання інформацію з Observer, Гордон Браун зробив заяву про те, що збирається дати “різкий поштовх” економіці Британії шляхом створення нових 100 000 робочих місць у всіляких сферах - від шкільно-освітньої, до віртуально-цифрової.
Припинення поставок російського газу на Україну повинне нагадати Заходу про тісні зв'язки Кремля з енергетичною галуззю країни, повідомила The Globe and Mail. У перший день нового року “Газпром” - російський державний газовий монополіст, і одна з найбільших корпорацій світу - перекрив Києву газовий вентиль через суперечку про платежі. Багато чого, на думку видання, буде залежати від здатності України “розтягти подовше” власні запаси “блакитного палива”, і від того, наскільки сильні морози встановляться в цій країні. ЄС варто відмовитися від звичайної обережності і небажання ставати між Росією та Україною.
Брюссель повинен спробувати зіграти посередницьку роль у виробленні стійкого, розрахованого на багато років уперед компромісу. Не можна допустити, щоб газові кризи стали традицією зимового сезону. Крім того, обурюється видання, найбільші економічні держави не повинні більше терпимо ставитися до прямої участі Кремля в паливно-енергетичному бізнесі. У Росії вищі посади в енергокомпаніях і політичному керівництві тісно пов'язані: нинішній президент Медведєв раніше був головою ради директорів “Газпрому”, а його нинішній глава у свій час входив до складу Ради безпеки країни. Поки Росія не покінчить із цим тривожним зрощуванням держави і бізнесу та не встановить реально конкурентні відносини у своєму енергетичному секторі, західним країнам не слід підтримувати її давню заявку на вступ до Світової організації торгівлі.
У свою чергу The Times повідомляє про перебої у поставках газу до Європи, що вже мають місце і які пов'язані зі збільшенням російсько-українського газового скандалу. Про скорочення постачання в самий розпал новорічного похолодання заявили шість держав. Газета пише, що російська державна газова компанія "Газпром" посилила свою позицію, виступивши з погрозами підвищення ціни, за якою вона продає газ Україні, незважаючи на те, що Чехія, Туреччина, Польща, Угорщина, Румунія і Болгарія заявили, що піддалися зниженню поставок у межах від 5 до 30%. Через Україну проходить головний маршрут транзиту російського газу в Євросоюз, що зобов'язаний Москві чвертю свого споживання газу.
Україну обвинувачують у відборі газу, призначеного іншим європейським державам. Великі споживачі, наприклад Німеччина, поки не постраждали, але у випадку продовження суперечки не виключене скорочення енергопоставок по всій Європі в самий розпал зими, пише газета.
Багато європейських країн наростили запаси газу після аналогічного скандалу 2006 року, і безпосередньої погрози повного відключення газу немає, але, чим довше триває протистояння, тим більше небезпека виникнення надзвичайної ситуації, нагадує видання.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас