Газовий конфлікт завдав збитків 6-ти європейським країнам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовий конфлікт завдав збитків 6-ти європейським країнам

Енергетика
2081
Шість європейських країн уже відчули на собі зниження постачання російського газу у зв'язку із суперечкою Росії та України відносно поставок.
"Газпром" 1 січня у зв'язку із закінченням терміну контракту припинив постачання газу Україні, що є країною-транзитером. При цьому Росія продовжує в повному обсязі поставляти газ Європі та звинувачує Україну в несанкціонованому відборі газу.
Влада Чехії, Туреччини, Польщі, Угорщини, Румунії і Болгарії, у свою чергу, уже заявила, що вони зазнають зниження постачання російського газу на 5-30%.
Сьогодні офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов повідомив, що європейські споживачі за добу недоодержали з вини України 50 мільйонів кубометрів газу.
Голова концерну Олексій Міллер зробив Києву нову пропозицію: купувати газ по 450 доларів за тисячу кубометрів.
За даними видання, чим довше триває суперечка, тим небезпечнішою стає ситуація для третіх європейських країн.
У п'ятницю делегація України відвідала Прагу - столицю Чехії, що з 1 січня 2009 року головує в Європейському Союзі. Чеська влада ясно дала зрозуміти, що газова суперечка - це справа двох держав тільки доти, поки проблеми з постачаннями газу не стосуються інших європейських країн.
Пізніше в понеділок заступники постійних представників 27 країн-членів Євросоюзу мають намір провести в Брюсселі засідання, головною темою якого стане газопостачання Європи.
Нагадаємо, раніше представник грецької державної газової компанії DEPA повідомив, що постачання російського газу в Грецію впало на третину через падіння тиску в газопроводі.
За словами прес-секретаря чеської газової компанії RWE Transgas, постачання газу в Чехію скоротилися на п'ять відсотків. Представник Балканського диспетчерського центру в понеділок повідомив, що споживачі Балканського регіону через відбір газу Україною недоодержали в період з 1 по 3 січня 21,4 мільйони кубометрів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас