"Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" відновлення рівномірних постачань транзитного газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" відновлення рівномірних постачань транзитного газу

Енергетика
976
НАК "Нафтогаз України" вимагає від ВАТ "Газпром" негайного відновлення рівномірних постачань газу по всіх основних транзитних напрямах постачань російського газу до європейських споживачів. Відповідну заяву розповсюдила сьогодні прес-служба компанії.
"Нафтогаз" відзначає, що відсутність Технічної угоди між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" не дає можливості визначити технічні об'єми і напрямку для рівномірного розподілу об'ємів транзитного газу для країн ЄС. Таким чином, "Газпром" свідомо йде на невиконання своїх зобов'язань перед Європейським Союзом, відзначають в "Нафтогазі України".
У заяві компанії також йдеться, що "Нафтогаз України" отримав попередження про зниження об'ємів транзиту російського газу на 52 млн куб. метрів за добу на одному з чотирьох головних транзитних напрямів (транзитний коридор "Союз" з 72 до 20 млн куб. метрів за добу). "При таких обставинах, даний напрям фактично виводиться з схеми постачань газу в країни Європейського Союзу. А саме, навіть при формальному збереженні ВАТ "Газпром" постачань заявлених об'ємів транзиту, НАК "Нафтеоаз України" технічно не зможе забезпечити перерозподіл відзначеного об'єму між країнами-транзитерами. Таким чином, ситуація, що склалася, повністю підтверджує той факт, що ВАТ "Газпром" не може виконати свої зобов'язання перед країнами ЄС", - наголошується в заяві "Нафтогазу".
НАК "Нафтогаз України" розцінює дії ВАТ "Газпром" такими, що ставлять під загрозу енергетичну безпеку України і Європи, що може привести до непередбачуваних наслідків для всієї газотранспортної системи Європи. Компанія вимагає від ВАТ "Газпром" припинити технічні маніпуляції з об'ємами і напрямами постачань газу, синхронізувати роботу газотранспортних систем Росії, України і Європи і повернутися до конструктивної динаміки переговорного процесу.
Напередодні "Нафтогаз України" заявив про намір подати зустрічний позов в Стокгольмський арбітраж у разі звернення до нього ВАТ "Газпром" з позовом проти НАК "Нафтогаз України". Компанія вважає, що відсутність контракту на поточний рік щодо транзиту російського газу не дає НАК "Нафтогаз України" правових і технічних можливостей транспортувати російський газ по території України.
У свою чергу офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив сьогодні, що заява "Нафтогаза України " про те, що у "Газпрому" нібито немає контракту на транзит, не відповідає дійсності. "Контракт є, він діє і є відповідний юридичний висновок", - сказав С.Купріянов. Тому в "Газпромі" вважають абсурдним вирішення "Нафтогаза України" подати зустрічний судовий позов в рамках існуючого контракту", додав він.
Відзначимо, "Газпром" вчора ухвалив рішення подати до міжнародного арбітражного суду Стокгольма позов до НАК "Нафтогаз України" з вимогою зобов'язати українську компанію забезпечити безперешкодний транзит російського газу до Європи по території України. Позов буде поданий відповідно до контракту від 21 червня 2002 р. про об'єми і умови транзиту російського природного газу по території України європейським споживачам в 2003-2013 рр.
В рамках даного позову "Газпром" просить суд прийняти в максимально короткі терміни забезпечувальні заходи, які забороняють "Нафтогазу України" приймати будь-які дії, направлені на скорочення транзиту російського газу до Європи, наголошується в заяві.
Раніше вчора компанія RosUkrEnergo (RUE) AG також подала два позови до НАК "Нафтогаз України" в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма. Перший позов - про стягнення боргу у розмірі 614 млн дол. за поставлений природний газ, другий, - з вимогою зобов'язати НАК "Нафтогаз України" забезпечити транзит природного газу для експортних постачань згідно з відповідними контрактами. Таке рішення RUE ухвалила "в цілях забезпечення інтересів європейських споживачів газу і примушення НАК "Нафтогаз України" виконувати свої контрактні зобов'язання".
Нагадаємо, 2 січня Румунія, Польща і Угорщина заявили про скорочення постачань російського газу, що йде транзитом через Україну. В той же час "Нафтогаз України" виступив із спростуванням, заявивши, що, навпаки, збільшує постачання газу до Європи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас