Газпром: Заява "Нафтогазу" про відсутність контракту на транзит не відповідає дійсності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: Заява "Нафтогазу" про відсутність контракту на транзит не відповідає дійсності

Енергетика
1266
Заява "Нафтогазу України " про те, що у "Газпрому" нібито немає контракту на транзит, не відповідає дійсності. Про це заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, передає телеканал "Вести". "Контракт є, він діє і є відповідний юридичний висновок", - сказав С.Куприянов. Тому в "Газпромі" вважають абсурдним рішення "Нафтогазу України" подати стрічний судовий позов в рамках існуючого контракту", відзначив він.
Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" має намір подати зустрічний позов в Стокгольмський арбітраж у разі звернення до нього ВАТ "Газпром" з позовом проти НАК "Нафтогаз України". Відповідну заяву розповсюдила сьогодні прес-служба компанії. "Нафтогаз" також позитивно сприймає наміри ВАТ "Газпром" вирішити спірні питання на принципах загальносвітової практики. НАК "Нафтогаз України" відзначає, що подача позову не вплине на об'єми транзиту російського газу по території України.
Компанія вважає, що відсутність контракту на поточний рік щодо транзиту російського газу не дає НАК "Нафтогаз України" правових і технічних можливостей транспортувати російський газ по території України.
ВАТ "Газпром" прийняло рішення подати до міжнародного арбітражного суду Стокгольма позов до НАК "Нафтогаз України" з вимогою зобов'язати українську компанію забезпечити безперешкодний транзит російського газу до Європи по території України. Відповідна заява голови правління російського газового холдингу Олексія Міллера розповсюдила сьогодні управління інформації ВАТ "Газпром". Позов буде поданий відповідно до контракту від 21 червня 2002 р. про об'єми і умови транзиту російського природного газу по території України європейським споживачам в 2003-2013 рр.
В рамках даного позову "Газпром" просить суд прийняти в максимально короткі терміни забезпечувальні заходи, забороняючі "Нафтогазу України" приймати будь-які дії, направлені на скорочення транзиту російського газу до Європи, наголошується в заяві.
"Я доповів про підготовлюваний позов президентові Росії Дмитру Медведєву, і він схвалив це рішення", - додав О.Міллер. "Всі необхідні документи будуть підготовлені і направлені до Стокгольма найближчим часом", - уклав він.
Компанія RosUkrEnergo (RUE) AG також подала два позови до НАК "Нафтогаз України" в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма. Перший позов - про стягнення довга у розмірі 614 млн дол. за поставлений природний газ, другий, - з вимогою зобов'язати НАК "Нафтогаз України" забезпечити транзит природного газу для експортних постачань по відповідних контрактах. Таке рішення RUE ухвалила "в цілях забезпечення інтересів європейських споживачів газу і примушення НАК "Нафтогаз України" виконувати свої контрактні зобов'язання".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас