Якщо ціни на нафту не виростуть, магія Путіна швидко зникне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо ціни на нафту не виростуть, магія Путіна швидко зникне

Енергетика
4446
Світова преса присвячує статті економічній кризі в Росії. Економічне зростання різко припинилося, що привело до скорочення реальних доходів населення. Довіру громадян до влади і ЗМІ підірвано, вважають газети.
Лондонський журнал The Economist коментує економічні проблеми, що підсилюються, у Росії:
Економічна криза в Росії, поза всяким сумнівом, знаменує припинення негласного громадського договору між Кремлем і народом. Цей договір ґрунтувався на збільшенні реальних доходів і вибіркових репресіях. Однак економічне зростання, що недавно становило 7 відсотків на рік, різко припинилося. Фактично Росія стоїть перед реальною загрозою рецесії у зв'язку зі швидким скороченням промислового виробництва.
Реальні доходи громадян, які росли навіть швидше, ніж сама економіка, у листопаді скоротилися на 6,2 відсотки в порівнянні з листопадом минулого року, майже вдвічі збільшився обсяг заборгованості із зарплати. Курс рубля відносно долара неухильно падає. Мало хто сумнівається, що Росія вступає в один з найважчих років.
Телевізійна пропаганда, що демонструє поліпшення рівня життя в рамках грандіозного проекту Кремля, направленого на те, щоб підняти Росію з колін перед підступним Заходом, виявилася безпомічною при зіткненні з холодною реальністю. Згідно з даними недавнього опитування, довіра до того, як засоби масової інформації висвітлюють економічну ситуацію, різко скоротилася. Нині лише 28 відсотків росіян вважають, що ЗМІ дають об'єктивну картину, тоді як тільки два місяці тому число таких людей становило 37 відсотків.
Як відмітив політолог Кирило Рогов, у Кремля зараз є вибір між поверненням політики на телебачення і розгоном демонстрацій. Недавнє придушення акції протесту у Владивостоці наводить на думку про те, що поки Кремль воліє робити ставку на другий варіант.
Послужливий російський парламент, начебто б готуючись до безладів, тільки що прийняв закон, що скасовує присяжних при суді за такі злочини, як організація масових бунтів і зрада, одночасно розширивши тлумачення останньої. У той же час Кремль дав і суперечливий сигнал, призначивши колишнього опонента та ліберала Микиту Бєлих губернатором важкої Кіровської області. Він також недавно дозволяв поборникам прав людини зібратися в центрі Москви.
Поки неясно, як може виглядати новий громадський договір, однак деякі політичні зміни неминучі. Це не означає, що режим Путіна просто впаде, як сподіваються деякі ліберали. У Кремля усе ще досить грошей і кредиту довіри з боку народу, що вірить в "доброго царя". Дотепер піарщики успішно рятували Путіна від відповідальності, представляючи його, навпаки, благодійником.
Прийняті недавно поправки до конституції продовжують термін президентських повноважень із 4 до 6 років, що дає йому можливість повернутися на посаду в 2012 році ще на 12 років. Однак якщо в Росії закінчаться гроші до того, як ціни на нафту знову підвищаться, магія Путіна швидко вичерпається.
Американський тижневик Time звертає пильну увагу на те, як нинішня економічна криза позначається на російських мільйонерах:
У ці дні російські багатії вже не завжди можуть одержати те, що хочуть. Економіка, що колись стрімко розвивалася, нині перебуває в стані вільного падіння, втягуючи за собою і багатих. Ще не так давно Росія була символом незліченного багатства і невтримного споживання. Однак після того, як торік ринок акцій обвалився більш ніж на 70 відсотків, і позиції рубля похитнулися, люди з високими заробітками в цій країні вже не настільки швидко тягнуться за гаманцем.
І все-таки багато багатіїв як і раніше сприймають період буму як щось саме собою зрозуміле. А деякі вказують, що Росія переживала і більш важкі часи, але вистоювала. Вони, зокрема, відзначають, що нинішня криза не витримує ніякого порівняння з дефолтом 1998 року.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас