Україна виплатить "Газпрому" 1,5 млрд дол. 11 січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна виплатить "Газпрому" 1,5 млрд дол. 11 січня

Енергетика
1986
Газпром 11 січня одержить від "Нафтогазу України" $1,5 млрд. Таким чином, Україна залишиться винна російській стороні ще $614 млн. як штраф за прострочення платежів. Про це заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, передає Эхо Москвы.
За словами Купріянова, Україна не погодила в повному обсяг транзит російського газу в Європу. На 3 січня транзитна держава замість 303 млн. куб. м. готова пропустити 296 млн. куб. м. Напередодні "Нафтогаз України" заявив, що скоротить транзит російського газу саме в такому обсязі. Як заявив представник "Газпрому", через ситуацію з Україною газовий холдинг збільшив транзит газу через Білорусію.
Тим часом, Україна в односторонньому порядку скоротила постачання газу на Балкани, передає ІТАР-ТАРС. До кінця поточної доби обсяг недопоставленого газу складе 10 млн. куб. м., заявив відповідальний черговий компанії "Топенерджі" - Балканського диспетчерського центру з транзиту газу Віктор Павлик. Він уточнив, що "Україна припинила роботу компресорної станції "Орловка", посилаючись на те, що "газу, що надходить з Росії, не вистачає для забезпечення транзиту".
За словами співрозмовника агентства, у перший день Нового року українці не надали оперативне робоче зведення про стан компресорних станцій і можливість транзиту газу по їхній трубопровідній мережі.
Павлик уточнив, що "російська сторона шукає можливості компенсувати відсутню кількість газу, насамперед - для Туреччини".
Щодня балканський регіон, що перебуває в зоні відповідальності "Топенерджі", споживає близько 66 млн. куб. м. газу. У зв'язку з холодною погодою надійшли заявки на більшу кількість "блакитного палива", однак Україна в односторонньому порядку знизила обсяг транзиту.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас