2008-й став для Євросоюзу роком серйозних випробувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2008-й став для Євросоюзу роком серйозних випробувань

Енергетика
589
Для Європейського Союзу 2008 рік воістину буяв подіями: світова фінансово-економічна криза, спроби ратифікувати Лісабонський договір, боротьба за збереження клімату на планеті, конфлікт на Південному Кавказі.
Спроби ратифікувати Лісабонський договір, боротьба за збереження клімату на планеті, кавказький конфлікт, світова фінансова та економічна криза - для Європейського Союзу 2008 рік стала воістину багатим на події.
Але президент Франції, який головував в ЄС у другому півріччі, не тільки не губився, але й діяв рішуче. "Європа повинна потрясти світ, щоб він змінився", - заявив Ніколя Саркозі в середині грудня на саміті Євросоюзу в Брюсселі.
Енергійний старт Франції
Не дуже примітне головування Словенії в ЄС у першій половині 2008 року завершилося потрясінням: Ірландія провалила референдум за Лісабонським договором, що передбачає реформу ЄС. Європейське співтовариство було шоковано цією подією. Незважаючи на це, черговий голова ЄС - Франція - енергійно взялася за нові проекти. Президент Ніколя Саркозі став творцем Середземноморського союзу і повів рішучу боротьбу за збереження клімату на планеті.
"Ми - останнє покоління, здатне протистояти катастрофі! І якщо ми не почнемо діяти негайно, новим поколінням буде під силу лише обмежити масштаби катаклізмів, а не запобігти їм", - заявив Саркозі.
Криза за кризою
Вже на початку головування Франції - у серпні - розгорілася війна на Південному Кавказі. Після того як Росія ввела свої війська на грузинську територію, Євросоюз призупинив переговори за новою згодою про партнерство і співробітництво з Москвою. Ледь Ніколя Саркозі вдався переконати обидві сторони припинити воєнні дії, як виникла нова проблема: фінансова криза, що вибухнула в США, охопила всі країни світу, а потім перекинулася на реальний сектор економіки. Уряди європейських країн почали вживати екстрених заходів порятунку національних банків і зміцнення кон'юнктури. Але незабаром стало ясно, що впоратися з труднощами можна лише спільно.
Необхідність спільних дій комісар ЄС з економіки і кредитно-грошової політики Хоакін Алмунія спробував проілюструвати таким арифметичним прикладом: "Один плюс один може дати в сумі три, якщо заходи щодо зміцнення кон'юнктури будуть координованими. Але може вийти один і навіть нуль, якщо координації немає або негативні наслідки тривають".
Захист клімату на тлі кризи
Економічна криза відсунула тему захисту клімату на другий план. Проте, на грудневому саміті главам держав та урядів країн ЄС вдалося ухвалити пакет заходів щодо збереження клімату. І хоча екологи критикують його за численні поступки промисловцям, канцлер ФРН Ангела Меркель (Angela Merkel) залишилася задоволена результатами зустрічі у верхах.
"Ми, німці, особливо раді, оскільки ініціатором основних пунктів цього пакета була Німеччина під час свого головування в ЄС", - сказала Ангела Меркель.
Ірландія та Лісабонський договір
Крім того, учасникам саміту вдалося домовитися з урядом Ірландії про проведення нового референдуму за Лісабонським договором. Тому Ніколя Саркозі не приховував своєї гордості.
"Думаю, сьогодні ніхто не може посперечатися з тим, що Євросоюзу потрібні енергійний голова і неформальне керівництво", - підкреслив він.
Чехія приймає естафету
Наступний голова ЄС - Чехія – опинився в непростій ситуації. Адже саме вона та Ірландія - єдині країни Євросоюзу, які так і не ратифікували Лісабонський договір. Причому Прага відкрито відмовляється схвалити цю угоду.
Як заявив чеський віце-прем'єр Олександр Вондра, становище слабкішого - не настільки вже і погана позиція для старту. На його думку, це дає можливість підносити приємні сюрпризи.
Кристоф Хассельбах
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас