Радник прем'єра: Курс гривні до березня може стабілізуватися на рівні, близькому до 7,7 грн/дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радник прем'єра: Курс гривні до березня може стабілізуватися на рівні, близькому до 7,7 грн/дол.

Валюта
2267
Курс гривні в січні-лютому 2009 року може стабілізуватися на рівні, близькому до 7,7 грн/$1, на тлі поліпшення ситуації в зовнішній торгівлі України, вважає голова правління Сведбанку (Київ), радник прем'єр-міністра, екс-глава Національного банку України (НБУ) Сергій Тігіпко.
"У січні-лютому - десь у районі 7,7 грн/$1", - сказав він журналістам у понеділок.
На його думку, гривню на такому рівні будуть прагнути підтримувати Нацбанк і комерційні банки, стабілізація ж курсу дозволить відновити кредитування економіки.
Певні підстави для оптимізму, на думку С.Тігіпка, дає ситуація, що поліпшується, у зовнішній торгівлі України: свої плоди приносить девальвація національної валюти. За його даними, за 23 дня грудня імпорт склав $2,2 млрд, тоді як експорт - $4 млрд.
Говорячи про більш віддалену перспективу, банкір відзначив, що поведінка курсу багато в чому буде залежати від бюджетної політики, владі необхідно знайти механізм скорочення розбалансованості бюджету.
Радник прем'єр-міністра також висловив упевненість, що президент України Віктор Ющенко не підтримає ініціативу парламенту щодо зміни керівництва Нацбанку. На його думку, різкі кадрові рішення в Нацбанку можуть поставити під загрозу стабілізацію, що намітилася, на валютному ринку.
Говорячи про ситуацію в банківському секторі, С.Тігіпко відзначив, що влада не повинна допустити банкрутства жодної кредитно-фінансової установи хоча б у короткостроковій перспективі.
"У такій ситуації важливо не допустити банкрутства жодного банку. Хоча б протягом якогось періоду постаратися дати банкам шанс адаптуватися до нових умов... Я вважаю, що держава повинна допомагати всім банкам незалежно від їхніх розмірів", - підкреслив він.
У зв'язку із цим екс-глава Нацбанку відзначив, що можна тільки привітати залучення потужного російського Внешэкономбанка як інвестора для Промінвестбанку, у якому введена тимчасова адміністрація.
За його словами, Нацбанку доцільно надати відповідний дозвіл Внешэкономбанку ще до Нового року, щоб дати можливість вкладникам українського банку зустріти свято в більш спокійному настрої.
"Є підозра, що це питання можуть затягувати", - підкреслив С.Тігіпко.
За його словами, не виключено, що при розгляді цього питання може виникнути політична дискусія щодо російського походження Внешэкономбанка.
Банкір також відзначив, що в українському банківському секторі ніхто не планує значного зростання на 2009 рік, зокрема, Сведбанк запланував збільшення активів у наступному році лише на 15-17%.
У той же час, на думку С.Тігіпка, влада країни має декілька потенційних інструментів для підтримки економічної активності: реалізація проектів у рамках підготовки до футбольного чемпіонату Євро-2012; дерегуляція економіки; вирішення проблеми ринку сільськогосподарських земель; скорочення кількості податків і зборів. Крім цього, за його оцінкою, існує потенціал для успішного залучення приватних інвестицій і проведення приватизації, зокрема, можливий ефективний продаж "Укртелекому" та Одеського припортового заводу.
При цьому він підкреслив, що виникнення дефолтів у державному секторі економіки не очікується, тоді як у приватному секторі такі явища не виключені.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас