Німецький експорт чекають випробування кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецький експорт чекають випробування кризою

Казна та Політика
912
Німецькі зовнішньоторговельні палати з оптимізмом оцінюють перспективи експорту Німеччини в 2009 році. Про це свідчать дані опитування, проведеного Об'єднанням торгово-промислових палат Німеччини (DIHK, повідомляє агентство AP. Хоча деякі експерти прогнозують різкий спад експорту, представники палат упевнені, що це падіння не перевищить усього один відсоток.
Якщо в цілому очікується лише невелике зниження зовнішньоекономічної активності німецьких фірм, то по регіонах результати досить сильно відрізняються. Німецький експорт у більшість країн Західної Європи, вважають респонденти, буде переживати стагнацію. Більше того, поставки в Іспанію, Ірландію і Швецію можуть помітно скоротитися. Очікується сильний спад по таких напрямках, як США, Японія, Південна Корея. Тільки в США, за даними опитування, експорт із Німеччини може скоротитися на 10 відсотків.
У плюсі виявляться зовнішньоторговельні показники із країнами Центральної та Східної Європи, а також Туреччини. "Позитивні імпульси для німецького експорту, незважаючи на всі негативні тенденції, очікуються в країнах БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай)", - говориться в повідомленні DIHK.
Експерти з низки великих економічних інститутів не розділяють цього стриманого оптимізму. Економісти з Інституту світової економіки (If) у Кілі, Рейнсько-Вестфальського інституту економічних досліджень (RWI) в Ессені попереджають про значне падіння експорту. У мюнхенському інституті економічних досліджень Ifo називають цифру 5,7 відсотка. Для порівняння: в 2007 році німецький експорт виріс на 8,5 відсотка.
Найбільш негативним фактором, що впливає на німецький експорт, економісти називають те, що вперше за десятиліття кризою виявилися одночасно охоплені всі регіони світу. Уже в 2008 році Німеччина ледь не втратила титул "чемпіона світу" з експорту у зв'язку зі зростаючою зовнішньоекономічною активністю Китаю. В 2009 році ситуація не зміниться.
За попередніми оцінками, в 2008 році обсяг німецького експорту, залишившись на рівні минулого року, складе 969 мільярдів євро.
Головний економіст DIHK Аксель Ничке вказав, що особливо важким 2009 рік стане для ключових галузей німецького експорту - автомобіле- і машинобудування. За даними Федерального статистичного відомства, за перші дев'ять місяців 2008 року продукція німецьких автобудівників склала 18 відсотків від загального обсягу експорту. 14,6 відсотка припадало на частку машинобудівників. На третьому місці була продукція хімічної промисловості - 14 відсотків.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас