Шахта ім. Засядька повернула в Держбюджет 4 млн грн, видані для ліквідації наслідків минулорічної аварії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахта ім. Засядька повернула в Держбюджет 4 млн грн, видані для ліквідації наслідків минулорічної аварії

Енергетика
515
Донецьке орендне підприємство "Шахта ім. Засядька" перерахувало в Держбюджет 4 млн. грн., видані підприємству для проведення першочергових робіт з ліквідації наслідків аварії, що відбулася 18 листопада 2007 року.
Як повідомила прес-служба шахти, Кабінет міністрів України своєю постановою від 19 листопада 2007 року виділив тоді 7,5 млн. грн. "на проведення першочергових робіт з ліквідації наслідків аварії". А потім, 23 січня 2008 року уряд вніс у це розпорядження зміну, відповідно до якої шахті виділялося 4 млн. грн. "на проведення першочергових робіт з ліквідації наслідків аварії", але вже "на умовах повернення" і 3,5 млн. грн. "для надання допомоги потерпілим і сім'ям загиблих".
Тому в підприємства був борг перед державою в обсязі 4 млн. грн., пояснили в прес-службі. Ці кошти шахта вишукали завдяки своїй успішній участі в реалізації екологічного проекту ("Створення виробничого комплексу з утилізації шахтного газу метану") у рамках Кіотського протоколу. Крім цього, "кіотським" траншем підприємство змогло погасити заборгованість із зарплати своїм працівникам за жовтень і листопад поточного року, відзначили в прес-службі.
Довідка. Кіотський протокол - міжнародний документ, прийнятий у Кіото (Японія) у грудні 1997 року на додачу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Він зобов'язує розвинені країни і країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів в 2008-2012 роках у порівнянні з 1990 роком.
Шахта ім. О.Ф. Засядька є першим в Україні підприємством, що організувало в 2004 році переробку каптованого шахтного газу, що містить метан, і одержання з нього електричної та теплової енергії.
Шахта в 2006 році уклала з Австрією і Японією ф'ючерсний контракт та одержала тоді 2,5 млн. євро на закупівлю обладнання з утилізації метану і запуск когенераційної електростанції. Ця станція здатна утилізувати за годину роботи до 34 тис. кубометрів шахтного газу, що містить не менше 8,5 тис. кубометрів метану. За перші два роки роботи тут утилізовано 81 млн. кубометрів метану і зроблено 295 млн квт/г електроенергії.
Експлуатація когенераційної електростанції дозволяє скоротити щорічні викиди в атмосферу порядку 3,8 млн. тонн метану в еквіваленті СО2, а також забезпечити підприємство тепловою та електроенергією власного виробництва. (Зараз дванадцять генераторних модулів забезпечують її загальну встановлену потужність - 36 Мвт електроенергії і 34 Мвт теплової енергії).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас