Міллер: Газпром зробить все для постачання газу в Європу, але проблема транзиту може стати спільною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Газпром зробить все для постачання газу в Європу, але проблема транзиту може стати спільною

Енергетика
264
Голова ВАТ "Газпром"Олексій Міллер підтвердив намір компанії зробити все, щоб не допустити перебоїв з постачаннями газу в Європу через неврегульованість проблеми заборгованості з боку України.
"Газпром" зробить все можливе, щоб не допустити перебоїв з постачаннями газу в Європу. "Газпром" завжди був і буде надійним постачальником газу для всіх своїх споживачів", - говориться в листі О.Міллера закордонним партнерам, текст якого є в "Інтерфаксу".
"Однак очевидно, що у випадку, якщо події будуть розвиватися за несприятливим сценарієм, проблема українського транзиту буде спільною проблемою Росії і Європи, "Газпрому" і його європейських споживачів", - відзначається в листі.
"Газпром" має чинний довгостроковий договір на транзит газу через територію України, що передбачає безумовне виконання українською стороною своїх транзитних зобов'язань поза залежністю від умов постачання газу для споживачів України, підкреслюється в листі.
"Однак вважаємо своїм обов'язком попередити про те, що систематичне порушення НАК "Нафтогаз України" своїх зобов'язань за контрактами на постачання газу не дає нам упевненості в тому, що транзитні зобов'язання не будуть порушені", - підкреслює голова "Газпрому".
У свою чергу офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив "Інтерфаксу", що на даний момент листопадові постачання газу Україні не оплачені, платежів за грудень також не надійшло.
"Реальних шляхів урегулювання проблеми українська сторона не пропонує. Заборгованість за газ, поставлений у листопаді, на даний момент становить $805,8 млн; заборгованість за газ у грудні, що повинна бути погашена не пізніше 31 грудня, становить $862,3 млн", - сказав представник "Газпрому".
Крім того, відзначив він, "потрібно не забувати про штрафні санкції за несвоєчасну оплату, сума яких на даний момент становить порядку $450 млн".
"Протягом усього 2008 року "Газпром" оплачував послуги із транзиту авансом, поквартально, при цьому "Нафтогаз" розплачувався, як правило, із затримкою один-два місяці протягом усього року", - заявив С.Купріянов.
Він підкреслив, що "ситуація критична". "Може скластися так, що 1 січня не буде підписано контракту, відповідно до якого могли б бути продовжені постачання українським споживачам", - сказав він.
"При цьому, природно, транзитні постачання газу будуть збережені в повному обсязі, а всі зобов'язання російської сторони перед європейськими споживачами будуть виконуватися", - заявив С.Купріянов.
Коментуючи слова президента і прем'єра України про досягнуту з "Газпромом" домовленість про реструктуризацію боргу, С.Купріянов відмітив, що "такого роду заяви дивують".
"Реструктуризацію боргу в односторонньому порядку звичайно проводять тільки після дефолту. В рамках двосторонніх відносин ніяких домовленостей про реструктуризацію заборгованості немає і ніяких документів із цього приводу не підписано", - заявив С.Купріянов.
Він підкреслив, що "відповідно до чинного контракту "Нафтогаз України" повинен оплатити весь отриманий газ до кінця місяця постачання".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас