Таїланд планує витратити 8,6 млрд. дол. на боротьбу з кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таїланд планує витратити 8,6 млрд. дол. на боротьбу з кризою

Казна та Політика
160
Прем'єр-міністр Апхисит Ветчачива заявив, що уряд витратить 300 млрд. батів ($8,6млрд.), щоб протидіяти спаду другої за розміром економіки в Південно-Східній Азії, повідомляє Bloomberg.
Сьогодні, 26 грудня прем'єр-міністр сказав журналістам, що використання цих коштів - які дорівнюють приблизно 3% ВВП країни - почнеться в березні або квітні. "Ми маємо невтішні прогнози, але ми постараємося досягти деякого зростання", запевнив він.
Апхисит на цьому тижні став уже третім прем'єр-міністром Таїланду за чотири місяці. На тлі посилення протестів з боку фермерів, незадоволених падінням споживчих цін, він підвищує державні витрати. Зростання експорту призупинилося через глобальну рецесію, а прибутки від туризму впали після того, як місяць тому демонстранти перекрили доступ до основних аеропортів столиці.
За даними Міністерства фінансів, економіка Таїланду за останній квартал скоротилася на 2%-3%, і може продовжувати падіння і в I кварталі 2009 року. Останній раз економіка Таїланду скорочувалася два квартали підряд - що є формальною ознакою рецесії - в 1998-1999 роках.
"300 млрд. батів - це великі гроші", - говорить економіст SCB Securities Ltd. Порнтеп Джубанду (Pornthep Jubandhu). - "Звичайно чим більше - тим краще, але уряду варто бути обережним з виплатами та витратами".
24 грудня міністр фінансів Корн Чатикаваниш (Korn Chatikavanij) попередив, що обсяг державних витрат Таїланду може довести бюджетний дефіцит до рівня 400 млрд. батів у фіскальному 2010 року. У попередньому фінансовому році, що закінчується 30 вересня 2009 року., передбачається дефіцит 350 млрд. батів, у той час як загальний обсяг бюджету складе 1,84 трлн. батів. Як заявив міністр, співвідношення державного боргу до ВВП у Таїланду "порівняно низьке" - 35%.
Апхисит зробить формальне політичне звернення до парламенту 29 і 30 грудня.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас