В Японії продовжується падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Японії продовжується падіння

Казна та Політика
572
Нові цифри, оприлюднені міністром економіки, торгівлі та промисловості Японії, орієнтовно прогнозують падіння промислового виробництва в "країні сонця, що сходить" на 8% у грудні 2008 року.
Міністерство економіки, торгівлі та промисловості Японії повідомило, що через економічний спад попит на сталь у країні в січні-березні 2009 року буде найнижчим за останні 40 років, передає ІТАР-ТАРС.
Через подальше падіння виробництва у всіх галузях промисловості, замовникам буде потрібно в першому кварталі наступного року лише 21,1 млн. тонн сталі.
Зниження виробництва сталі в Японії змусило великий сталеливарний концерн JFE Steel Corp. прийняти надзвичайне рішення про зупинку із середини січня домни 1 на комбінаті в місті Курасікі. У його дирекції поки не уточнюють, на який період закривається домна. В 2008 році, концерн уже повідомляв про плановане скорочення виплавки сталі в три рази, але рішення про повну зупинку виробництва на одному з найважливіших підприємств приймається вперше.
Найсильніше виробництво впало в сфері автомобілебудування, машинобудування та електронної промисловості. Не останню роль у цьому зіграли масові скорочення в компаніях Toyota та Sony.
"У цілому, виробництво стрімко падає", - цитує слова представника міністерства агентство BBC. Багато з японських заводів зараз не діють через відсутність попиту на їхній товар, а в сфері автомобілебудування багато компаній вирішили призупинити виробництво нової продукції доти, поки не буде реалізовано вже випущені автомобілі.
Міністерство охорони здоров'я, праці та соціального забезпечення країни повідомило, що станом на листопад 2008 року 2,56 млн японців були офіційно безробітними. З листопада 2007 року даний показник виріс на 100000 осіб, передає BBC.
Ціни на споживчі товари виросли на 1% у порівнянні з минулим роком, що пов'язано з підвищенням вартості на предмети першої необхідності, такі як продукти харчування, паливо та електрика. Японський уряд прогнозує відсутність зростання національної економіки в 2009 році, а ділова довіра серед японського бізнесу вже значно знизилася.
"Виробництво стрімко падає... навряд чи японська економіка почне підніматися з рецесії раніше жовтня-грудня 2009 року, оскільки промисловість як і раніше буде дуже слабкою", - аналізує ситуацію в інтерв'ю агентству Guardian старший економіст Mizuho Securities Наокі Іїзука.
"Виробництво падає як Ніагарський водоспад. Toyota та Sony навіть уявити собі не могли подібної ситуації. Їм зараз важко що-небудь планувати на майбутнє", - повідомив агентству Guardian Міцуро Саїто, аналітик компанії Tokai Tokyo Securities.
Нагадаємо, у серпні 2008 року вище керівництво Японії заявило, що економіка країни вже можливо ввійшла у фазу рецесії, а в липні Центральний Банк країни знизив прогноз зростання ВВП на 2008 рік до 1,2%. З 2002 року економіка Японії росла на два відсотки щорічно.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас