Свято популізму у Верховній Раді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свято популізму у Верховній Раді

Фондовий ринок
781
Прийняті вчора Верховною Радою закони про збільшення видаткової частини держбюджету на 2009 р. не зможуть бути профінансовані за рахунок прийнятих вчора законів про збільшення прибуткової частини. В умовах рецесії економіка не зможе дати більше податків, а їхнє підвищення всього лише поглибить рецесію. Врятувати бюджет може лише невиконання незахищених статей.
Глобальні ринки: світ з надією дивиться на роздрібні розпродажі
У четвер країни заходу святкували Різдво, і більшість ринків були закриті. Азіатські ринки підтримали святкування першим за 5 днів зростанням котирувань.
Причинами послужили дешева нафта і помірне падіння споживання в США в листопаді на 0,6%, що після урахування дефляції відповідає зростанню на ті ж 0,6%. Падіння цін на бензин дозволило американським споживачам витратити більше на інші покупки, що згладило негативний вплив зростаючого безробіття. Акції азіатських виробників електроніки і транспортної галузі були серед лідерів зростання на очікуваннях, що їхні доходи у святковий сезон будуть не такими низькими, як очікувалося.
Ми вважаємо, що окремі позитивні новини свідчать про деяке зм'якшення посадки американської економіки, але оскільки безробіття в США росте рекордними за двадцять років темпами, говорити про які-небудь якісні зрушення в економічній активності занадто рано. Ключову роль на початку 2009 р. зіграють два тижні розпродажів, які завершать святковий сезон покупок у США. Якщо витрати споживачів скоротяться більше, ніж прибутки, економіці США загрожує чергова хвиля звільнень, що поглибить рецесію. Якщо ж агресивна політика знижок роздрібних мереж принесе плоди, і витрати домогосподарств скоротяться в межах очікуваних 1-2%, це внесе вклад у поступове відновлення економіки.
Україна: свято популізму у Верховній Раді
Черговий парламентський день приніс нові ініціативи українських законодавців. Депутати пішли традиційним шляхом - збільшувати як прибутки, так і витрати держбюджету. Оскільки з прибутковою частиною проблеми, Верховна Рада зважилася на заходи, яких ми побоювалися - підвищення податків. У податкові лещата в четвер потрапила індустрія алкогольних напоїв.
Відповідно до розрахунків парламентського комітету з питань податкової і митної політики, введення підвищених акцизів на алкоголь дасть бюджету додаткові 9,4 млрд. грн. в 2009 р. Рада також підвищила акцизи на бензин і плату за користування надрами. Як видно, влада збирається й надалі шукати галузі-ізгої, які поки не постраждали від економічної кризи і виправляти цю несправедливість додатковим податковим тиском.
Це дозволить економіці рівномірно і глибоко поринути в рецесію в наступному році. Замість ослаблення податкового тиску, що є базовим підходом держави у фазі рецесії, українські законодавці роблять ставку на збільшення ролі держави в перерозподілі доходів, що загрожує погіршенням негативних тенденцій в економіці.
Серед тих, хто не постраждав, а навіть одержав обіцянки державної підтримки - будівельники. Прийнятий вчора закон передбачає в 2009 р. державне фінансування завершення будівництва об'єктів зі ступенем готовності не менш 70% і субвенцію в розмірі 0,5% ВВП, або 5 млрд. грн. на програму будівництва доступного житла. Навіть у випадку внесення відповідних виправлень у проект бюджету, ця стаття витрат не буде захищеною. Будівельники можуть тільки сподіватися на те, що після всіх захищених виплат у бюджеті залишиться необхідна сума. Однак, з огляду на закладений дефіцит бюджету в 31 млрд. грн., шансів на це мало.
Парламент також прийняв закон про встановлення мінімальної зарплати на рівні не нижче прожиткового мінімуму вже з 1 січня 2009 р., що ще більше підвищує навантаження на держбюджет. Раніше в проекті бюджету на 2009 р. уряд пропонував з 1 січня залишити мінімальну зарплату на рівні грудня 2008 р., 605 грн., з щоквартальним підвищенням, що дозволило б досягти рівня прожиткового мінімуму, 669 грн., до 1 грудня 2009 р. За підсумками розгляду профільний комітет Ради рекомендував підтримати урядовий законопроект і внести в нього зміни в другому півріччі 2009 р.
Валютний ринок продовжує радувати зміцненням гривні. Відповідно до заяви глави НБУ, після зняття питання про можливі дефолти по гарантованому держборгу і суверенному кросс-дефолті, регулятор одержав можливість використати зі своїх резервів додаткові 1,5 млрд. дол., що обрушило долар. Ми очікуємо подальшої стабілізації курсу до Нового року за його підтримкою інтервенціями НБУ.
Однак нова інтрига повинна розгорнутися на початку 2009 р. Якщо Нафтогазу в першому кварталі доведеться сплатити весь обсяг поставок за останні 2 місяці 2008 р. і перший квартал 2009 р., ця сума складе до 4,5 млрд. дол. або 90% від суми резервів, які Нацбанк може продати в наступному кварталі, відповідно до меморандуму з МВФ. Якщо резервів НБУ, що залишилися, виторгу експортерів та інших джерел не вистачить для задоволення попиту на долар, гривня знову впаде.
Юрій Бєлінський
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас