У Киргизії узаконили відкуп від армії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Киргизії узаконили відкуп від армії

Казна та Політика
626
Громадяни Киргизії зможуть одержати військовий квиток усього за місяць, заплативши близько 300 доларів - таку норму містить новий закон "Про загальний військовий обов'язок громадян Киргизстану, про військову та альтернативну служби", схвалений у п'ятницю парламентом республіки.
"Ті, хто з якихось причин не може пройти строкову службу: студенти, аспіранти, працівники різних установ, а також хто не хоче цього робити, мають можливість один місяць навчатися в учбово-тренувальному центрі і після цього одержати військовий квиток", - заявив депутатам міністр оборони Киргизії Бакитбек Калиєв, що представляв у парламенті проект закону.
Крім того, "відмовникам" треба буде внести в спеціально створений фонд, перевівши на рахунок міністерства оборони 12 тисяч сомів (близько 300 доларів), які будуть витрачені "на речове забезпечення майбутніх новобранців учбово-тренувального центру, на їхнє харчування, медичне обслуговування, а також на виплату вихідних допомог солдатам-строковикам", сказав він. Таким чином, Міноборони сподівається сформувати так званий "призовний мобілізаційний резерв" ціль якого "поповнення військово-навченого резерву на воєнний час, формування потенційних кадрів для призову на контрактну службу в Збройні Сили або правоохоронні органи".
На думку уряду, це та інші нововведення "дозволить створити необхідні умови для планомірного переходу Збройних Сил на професійну основу і підтримки в необхідній кількості військово-навченого резерву на воєнний час".
До того ж, демографічна ситуація в Киргизії така, що число молодих людей, що досягли призовного віку, значно перевищує потреби Збройних сил, а новий інститут "надасть можливість громадянам внести свій внесок у справу зміцнення обороноздатності країни".
Однак найбільш серйозні заперечення парламентської меншості викликала інша стаття закону, відповідно до якої Збройні сили можуть надавати допомогу "правоохоронним органам із захисту життя, здоров'я та гідності людини, охорони правопорядку та забезпеченню громадської безпеки".
На думку парламентської опозиції, цей пункт дозволить армії "втручатися у внутрішні справи країни та врегулювання внутрішніх конфліктів, що суперечить Конституції".
У військову організацію в Киргизії входять Міноборони, Прикордонна служба, Внутрішні війська МВС, збройні формування МНС, війська Держкомітету нацбезпеки.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас