Валютні махінації. Темний бік Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні махінації. Темний бік Нацбанку

Валюта
9728
Обвинувачення, з якими Юлія Тимошенко обрушилася на президента і Національний банк, серйозні як ніколи. Відповідальність за курсові коливання і падіння національної валюти вона поклала на Віктора Ющенка, керівника Секретаріату президента Віктора Балогу, главу НБУ Володимира Стельмаха та Дмитра Фірташа, співвласника "РосУкрЕнерго", який купив у листопаді банк "Надра".
Президент у цій зв'язці фігурує тому, що відповідно до Конституції тільки він має право подавати парламенту кандидатуру на призначення главою НБУ і на його звільнення. Але Ющенко, критикуючи Стельмаха за курс, не збирається відправляти його у відставку. А виходить, він зацікавлений у тому, що відбувається. Сьогодні навіть затяті опоненти Юлії Тимошенко визнають, що падіння гривні було зрежисовано, хоча незрозуміло, чому прем'єр заявила про це, коли курси долара і євро досягли позначки 10 та 15 грн. відповідно.
Кому вигідно
Насправді не так вже й складно знайти тих, кому на руку падіння гривні. Це вигідно, по-перше, експортерам, оскільки ті ввозять в Україну валютний виторг і міняють його на гривні, щоб розрахуватися за зарплати та внутрішні контракти. І чим нижче курс гривні, тим більше вони можуть її купити за валюту. По-друге, падаюча гривня вигідна тим, хто має великий запас валюти і постійний доступ до її покупки для спекуляцій у той час, коли більшості вона майже недоступна. Всі ці фактори дозволяють витягати з курсових стрибків великий прибуток, а головне - швидко, не потребуючих ніяких засобів виробництва.
За версією Тимошенко, схема корупції така: дефіцит валюти не турбує тільки тих, хто може одержати її в Нацбанку, а це можуть дозволити собі обрані. Курс штучно доводять до критичної позначки, а потім на ринок викидається велика маса доларів та євро. Ринок її поглинає, але щоб банки та їх власники не втратили, курс штучно підтримується на високому рівні, поки останній наближений спекулянт не отримає очікуваний прибуток.
Частина валюти, що не призначена для спекуляцій всередині України, виводиться за кордон. Гроші вкладаються в інших країнах з прибутковістю вищою, ніж були взяті в кредит у Нацбанку, або вони залишають Україну за фіктивними імпортними контрактами через підставних імпортерів. А за курсом як і раніше стоять дуже впливові люди. І ці люди завдяки своїм посадам недоторканні.
Фінансові експерти вважають, що падіння гривні зараз провокують великі спекулянти, які мають доступ до інформації і перебувають у змові з НБУ.
Ти - мені, я - мені
"Корупція в Нацбанку, безумовно, існує", - говорить банкір Павло Матвієнко. Ще нещодавно він очолював банк "Національний кредит". З початком кризи в банку утворився касовий розрив у розмірі 120 млн. грн., і якби НБУ видав кредит за системою рефінансування, то "Національний кредит" вижив би і його клієнти не постраждали.
"Але щораз, коли я телефонував вищим чиновникам Нацбанку в приймальню, їх для мене ніколи не було на місці", - розповідає Матвієнко. Відомство Володимира Стельмаха відмовило "Нацкредиту" у допомозі. У підсумку банк спіткала доля "Промінвестбанку", яким керував батько банкіра Володимир Матвієнко.
У середині грудня в газеті "Дзеркало тижні" був опублікований список декількох банків, які 8 і 15 грудня одержали рефінансування НБУ. Найбільшу суму виділили банку "Надра" - 7,1 млрд. грн.
Інструмент рефінансування справді дуже важливий для банківської системи. Його принцип полягає в тому, що Нацбанк зі своїх резервів кредитує банки, які відчувають проблеми. Однак рефінансування завжди було темною справою. Навіть Петро Порошенко, глава ради НБУ, зізнався, що йому не вдалося довідатися від керівництва Нацбанку, які саме банки одержали фінансову підтримку і за яким принципом.
Тимошенко вважає ненормальним, що банку, проданому Дмитру Фірташу за $60 млн., дають кредит у розмірі понад мільярд доларів. На другому місці за обсягом рефінансування - "Промінвестбанк", взятий в управління братами Клюєвими, він одержав 6 млрд. грн. І, як стало відомо, 19 грудня 7 млрд. грн. було виділено ще й банку "Національний кредит".
Всього близько 100 банків одержали рефінансування на 40 млрд. грн., з яких левоча частка дісталася 4-5 банкам.
Примітно, що всі ці гроші були емітовані, тобто надруковані без будь-якого забезпечення. Всього, за даними Порошенка, з 1 жовтня було надруковано 84 млрд. грн. Запуск друкованого верстата приводить до падіння національної валюти і стрімкого зростання інфляції, оскільки "фантики", як відомо, нічого не коштують.
Тимошенко стверджує, що банк "Надра" на гроші, отримані в рамках рефінансування (за даними Фокуса, під гарантії боргових зобов'язань "Нафтогазу" перед "РосУкрЕнерго"), купив у Нацбанку багато валюти за низьким курсом, а як тільки гривня впаде до мінімуму, він продасть її. Якщо припустити, що один долар сьогодні куплений за курсом 7, а потім буде проданий за курсом 9, то за лічені тижні банк "Надра" цілком може заробити понад $200 млн. Таким прибутком може похвалитися не кожен банк, працюючи цілий рік. Як виявилося, дійсно, банку "Надра" з жовтня до листопада було продано з резервів НБУ $537 млн.
Дані, що стосуються інших банків, прем'єр передала до Рахункової палати та Генеральної прокуратури. Крім того, 416 депутатів проголосували за створення слідчої комісії, у завдання якої входить дати оцінку тому, що відбувається, і назвати прізвища винних. Тимошенко вважає, що Стельмах повинен піти у відставку. Пізніше вона закликала й самого Ющенка піти у відставку.
Тим часом, починаючи з 19 грудня, НБУ викуповує в банків надлишки валюти, 22 числа він викупив за курсом 8,3 $130 млн. Імовірно, викид валюти вже почався.
І інші зацікавлені особи
- Я думаю, що немає ніякої теорії змови. Корупційна схема, в якій нібито беруть участь Ющенко, Стельмах і декілька великих бізнесменів, звучить страшно, але це неправда, - стверджує депутат від НУНС Ксенія Ляпіна. - Відкрию вам "таємницю": на валютному ринку працюють тільки спекулянти, інакше кому яка справа до курсу валют? Це легальний бізнес. Але я не виключаю дрібної корупції на рівні чиновників Нацбанку. Це не новина.
Проте Ляпіна проголосувала за створення слідчої комісії з розслідування діяльності НБУ:
- Рефінансування могло б стати порятунком для банків та економіки, тому що в країні немає грошей. Але цей інструмент був би гарний, якби використовувався відкрито. Я просто хочу зрозуміти, за яким принципом і за якою формулою видаються кредити банкам, тому я проголосувала за створення слідчої комісії з НБУ.
Вже кожному обивателеві відомо, що в резервах Нацбанку зараз знаходитися понад $32 млрд., ще 16,5 млрд. як кредит видав Міжнародний валютний фонд. Чому ж відомство Стельмаха не дає грошей ні у вигляді кредитів, ні у вигляді інтервенцій на валютному ринку? Як вважає бютівець Сергій Терьохін, у глави Нацбанку відносно резервів параноя, тобто якщо перед главою НБУ стоїть вибір між "продати з резервів" або "не продати", то він обере друге.
Тимошенко стверджує: вся справа в тому, що за одержання рефінансування банки платять чиновникам НБУ відкат у розмірі 7-10% суми кредиту. На її думку, дефіцит грошей для рефінансування надуманий.
Павло Матвієнко теж невтішно відзивається про валютну політику НБУ: мовляв, з такими резервами той міг би з легкістю згладити курсові коливання, купуючи і продаючи валюту і гривню. "Проблеми з курсом і ліквідністю банків на совісті НБУ", - впевнений банкір.
Одна з причин "жадібності" НБУ полягає в тому, що, одержуючи кредит МВФ, Україна зобов'язалася не опускати рівень резервів нижче $32 млрд. Тобто зараз Нацбанк підійшов до критичної позначки, і МВФ, по суті, вже змушує Україну користуватися своїм кредитом. Іншими словами, маючи свої гроші, країна повинна жити в борг, виплачуючи відсотки.
Глава зовнішньоекономічного департаменту НБУ Сергій Круглик пояснив Фокусу, що МВФ не встановлював обмежень в 32 млрд. "Умови кредитної програми ми можемо переглядати кожні три місяці або частіше, і якщо потрібно, то рівень резервів може бути й підвищений, і знижений, це не проблема", - сказав він. Але Ксенія Ляпіна впевнена, що відомство Стельмаха пов'язане зобов'язаннями перед МВФ.
Звідки ноги ростуть
З об'єктивних причин дефіциту грошей та ослаблення гривні в кожному разі уникнути б не вдалося: кредитне фінансування з-за кордону було вичерпано. Фактично банкірам нема чим кредитувати українську економіку і населення. А коли в паніці вкладники винесли з банків депозити, то грошей стало ще менше. Але тепер банкам потрібно розраховуватися за закордонними кредитами, тому вони попросту затисли валюту. І це головна причина зростання курсів.
З усього, що зробив Нацбанк для порятунку країни, багато експертів виправдовують лише рішення про заборону на дочасне зняття депозитів. Але цей засіб запізнився - до моменту заборони на зняття депозитів вкладники встигли забрати з банків близько 6 млрд.
"На початку з рахунків "Промінвеста" знімалося 3 мільйони гривень на годину. Якби НБУ ухвалив рішення щодо заборони на дочасне зняття депозитів відразу ж, то проблем можна було б уникнути", - вважає Матвієнко.
Деякі наступні рішення НБУ викликали здивування в банкірів і населення. Наприклад, коли дефіцит валюти тільки лише почав проявлятися, Нацбанк жорстко прив'язав ринковий курс до офіційного. Зокрема, він видав постанову, відповідно до якої банки були зобов'язані продавати валюту населенню за офіційним курсом, а купувати або за таким же курсом, або на 3% дешевше ціни продажу. Тоді банки, щоб не працювати собі в збиток, ввели комісію за покупку валюти на рівні 10-15% і припинили її продавати.
Щоб стабілізувати ситуацію, Нацбанку необхідно було наповнити ринок грішми. Він це робив, щоправда, рідко й досить вибірково. Але виявилося, що гроші, видані банкам для вливання їх в економіку країни, так до цієї самої економіки й не дійшли. Мільярди гривень витрачені на покупку валюти винятково з метою спекуляції.
Чому вигідно дружити з Національним банком
  • Продає "обраним" банкам валюту за офіційним курсом
  • Відмовляє в рефінансуванні і продажі валюти іншим банкам, створюючи дефіцит і стимулюючи падіння курсу національної валюти
  • Рефінансує "обрані" банки під 12% у гривні
  • Вносять у банк заставу з кредиту
  • Виплачують банку відсотки за кредит
  • Платять відкат службовцям банку за надання кредиту
Підприємства, населення, підставні фірми
  • Виплачує Нацбанку відсоток за рефінансування
  • Вносить заставу
  • Виплачує відкат чиновникам (7-10%) за надання рефінансування
  • Продає надлишки валюти за завищеним курсом
  • Кредитує або забезпечує валютою підставні фірми під фіктивний імпортний контракт, виводячи гроші в офшорні зони
  • Маючи ресурси від НБУ, кредитує підприємства і населення по середній ставці 22% у гривні
Хроніка пікіруючої гривні
Квітень - Травень
- криза в США і Європі змусила західних інвесторів припинити кредитування українських банків; - приплив валюти в Україну скоротився.
Квітень
- НБУ ввів змінний курс, але як і раніше змушував банки дотримуватися офіційного курсу;
- почалося незначне курсове розгойдування.
Травень
- НБУ вже протягом трьох місяців не викуповував надлишки валюти на міжбанку;
- 21 травня він штучно зміцнив гривню, знизивши курс із 5,05 до 4,85 грн. за дол., у результаті чого, за різними оцінками, власники доларових депозитів втратили близько 3 млрд. грн.
Червень - Липень
- впали світові ціни і попит на метал і хімічну продукцію;
- український експорт скорочується, а разом з ним і надходження валюти в Україну.
Липень
- Національний банк ввів обмеження на видачу українськими банками кредитів, щоб не нарощувати проблемну заборгованість;
- істотно скоротилося кредитування.
Вересень
- з Промінвестбанку клієнти в паніці почали достроково знімати депозити;
- по всій банківській системі виник великий дефіцит валюти;
- курс гривні почав падати.
Жовтень
- Промінвестбанк припинив платежі;
- НБУ ввів зовнішнє управління банком;
- НБУ заборонив дострокове зняття депозитів;
- хвиля паніки перекинулася на всю банківську систему, з банків країни почався масовий відтік внесків;
- курс гривні продовжив повільне падіння.
Листопад
- НБУ одержав кредит $16,5 млрд. МВФ і спробував утримувати курс у твердих рамках, але дозволив гривні знецінюватися все більше і більше;
- НБУ створив умови для скорочення валютних операцій шляхом нових обмежень для банків;
- банки ввели комісію на купівлю-продаж валюти населенню;
- курс знову впав, досягши психологічної оцінки 7 грн. за дол.
Грудень
- за рекомендацією МВФ НБУ відпустив курс, але через валютний голод банки підвищили ціни на валюту;
- курс досяг оцінки 10 грн. за дол.;
- Тимошенко обвинуватила НБУ, президента, главу Секретаріату Віктора Балогу, Дмитра Фірташа і куплений ним банк "Надра" у валютних махінаціях і корупції;
- банк "Надра" попросив Тимошенко не вплутувати його в політику, але від детальних коментарів з приводу обвинувачень у свою адресу відмовився;
- Секретаріат обвинуватив Тимошенко в популізмі, а також у змові з американським фінансистом Джорджем Соросом;
- регіонал Нестор Шуфрич вніс проект постанови про звільнення глави НБУ Володимира Стельмаха;
- президент заявив, що не звільнить главу НБУ;
- Генеральна прокуратура почала розслідування впливу світових фінансових консультантів прем'єр-міністра на курс гривні;
- МВС заявило про початок розслідування впливу на курс з боку НБУ;
- після викриттів Тимошенко на ринку вперше за кілька місяців з'явилися надлишки валюти;
- НБУ зміцнив курс гривні до 7,8 грн. за дол.
Андрій Черников
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас