Затримка в розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Затримка в розвитку

1711
Чому країни, що розвиваються, не змогли запобігти світовій економічній кризі. Країни, що розвиваються, теж сповільнять зростання, а деякі навіть увійдуть у період рецесії.
Зкінця 2007-го і аж до травня-червня 2008 року багато закордонних та українських аналітиків прогнозували поступовий вихід США із кризи. Передбачалося, що проблеми в американській економіці не зачеплять більшість країн світу.
Економісти робили ставку на країни, що розвиваються: на початку 2008-го багато хто вважав, що молоді зростаючі економіки підтримають глобальний ВВП і світ не скотиться вниз.
У першому півріччі 2008-го у США та Європі спостерігалося сповільнення зростання економіки, восени країни увійшли у фазу дефляції та економічного спаду. Відповідно до листопадових розрахунків Міжнародного валютного фонду, у 2008-му світова економіка сповільнилася до 3,7% зростання проти 5% у 2007-му,наступного року глобальний ВВП збільшиться щонайбільше на 2,2%.
При цьому комісари МВФ визнають, що можуть переглянути цей прогноз убік зниження, адже світова фінансова криза негативно позначилася не лише на глобальному банківському та будівельному секторах, а й на інших галузях світової економіки: металургії, хімії, гірничорудному секторі, авто- і машинобудуванні тощо.
Країни, що розвиваються, теж сповільнять зростання, а деякі навіть увійдуть у період рецесії, наприклад, Україна. Наприкінці 2008-го стало очевидно: перехідні економіки та країни третього світу не зможуть підтримати світовий ВВП, оскільки здебільшого держави, що розвиваються, є відкритими економіками - сильно залежать від експорту та імпорту, а також зовнішніх кредитів.
Наприклад, економічне зростання Китаю в останні кілька років було пов’язане винятково з бурхливим розвитком експортноорієнтованих галузей - легкої промисловості, металургії, машинобудування тощо, тоді як внутрішній ринок Піднебесної залишається малорозвиненим.
З падінням попиту на товари та послуги в розвинених країнах держави, що розвиваються, зазнають серйозних економічних проблем - внутрішній ринок виявився не готовим переварити незатребуваний за кордоном експорт.
За прогнозами МВФ, український ВВП наступного року обвалиться на 3%. Загалом темпи зростання економік країн, що розвиваються, знизяться до 5,1% проти 6% у 2008-му.
Олена Шкарпова, Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас