Курс на зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на зниження

Валюта
7674
Наступного року гривня може і зміцнитися до 7 грн/дол і продовжить падіння нижче 12 грн/дол. Зміна курсу залежатиме від масштабу відпливу капіталу з країни.
Упродовж останніх місяців частина економіки зазнала валютного шоку: ринковий курс гривні знизився вдвічі - з 4,65 UAH/USD наприкінці серпня до 9,6 UAH/USD 17 грудня. Для багатьох нинішній курс є дуже болісним - у першу чергу для імпортерів, власників гривневих заощаджень і доларових позичальників. Однак, на думку експертів-оптимістів девальвація вже створила засади для оздоровлення економіки. Стрімке падіння національної валюти має усунути одну з головних причин девальвації - зростаючий дефіцит зовнішньоторговельного балансу (перевищення імпорту над експортом). У січні-вересні Україна імпортувала товарів і послуг на $72,69 млрд, а експортувала - лише на $62,406 млрд. Дефіцит валюти в розмірі $10,284 млрд було покрито за рахунок надходження іноземних позик та інвестицій. Швидке знецінювання гривні почалося в жовтні після того, як зовнішньоторговельний дефіцит збільшився в результаті значного скорочення експорту, а приплив капіталу перетворився на відплив.
Девальвація гривні не могла не вплинути на обсяги імпорту - в листопаді-грудні поставки товарів в Україну значно скоротилися. Про це можна судити за попитом на валюту на міжбанківському ринку: за даними НБУ, у листопаді середній щоденний обсяг торгів зменшився на 10,4% порівняно з попереднім місяцем - до $406,9 млн. У період з 1 по 15 грудня обсяг торгів упав ще на 32,6% - до $274,2 млн на день. Крім того, дешева гривня стимулюватиме експорт. Українські компанії отримають додаткові конкурентні переваги на зовнішніх ринках, оскільки собівартість їхньої продукції знизиться, насамперед, за рахунок зменшення витрат на персонал у доларовому еквіваленті.
На думку більшості опитаних економістів, вартість гривні вже досягла рівня, за якого попит на національну валюту та її пропозиція мають врівноважитися. Приміром, Райффайзен Банк Аваль прогнозує курс гривні на рівні 7,0–7,2 UAH/USD у 2008 році. Швидке падіння у грудні деякі експерти пояснюють підвищеним попитом на валюту великих імпортерів, які традиційно закривають наприкінці року контракти. Насправді різке подорожчання долара в період з 12 по 17 грудня більшою мірою пов’язане з розширенням гривневої ліквідності. У великих корпоративних гравців з’явилися вільні кошти в нацвалюті, за допомогою міжбанку частину їх конвертували в долари, які в умовах економічної нестабільності все ще вважаються в Україні тихою гаванню.
Однак цей процес не може бути нескінченним: іноземна валюта може обмежено застосовуватися в економіці, тому рано чи пізно компанії і банки, яким валюта не надто й потрібна (які не мають зовнішніх боргів і не займаються імпортом), почнуть позбуватися накопичених запасів доларів, і падіння курсу гривні зміниться зміцненням.
Утім, оптимістичні курсові прогнози економістів вимагають виконання двох умов. По-перше, наступного року надходження капіталу в Україну має перевищити відплив. За прогнозами, зовнішньоторговельний дефіцит наступного року не зникне, хоча й зменшиться порівняно з цим роком. Приміром, згідно з прогнозом CASE Україна, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу становитиме 4,6% ВВП. Нестачу валюти має покрити приплив інвестицій і позик з-за кордону. Однак наступного року надходження капіталу мають компенсувати ще й відплив валюти, яка піде на погашення позик. За різними оцінками, держава, українські банки і компанії мають віддати наступного року від $30 до $40 млрд. Корпоративному сектору потрібно буде повернути короткострокові борги, які, за даними НБУ, на 1 жовтня 2008 року сягали $30,5 млрд, а також розрахуватися за частиною довгострокових зобов’язань ($56,406 млрд на 1 жовтня). Частину валюти Україна отримає від МВФ (близько $9 млрд наступного року), ще частину (невелику) - від іноземних банків, які рефінансуватимуть свої дочірні фінустанови в Україні, решту суми корпоративний сектор має залучити на вільному ринку.
Тому другою умовою оптимістичного сценарію є ослаблення світової фінансової кризи. Перелом на валютному ринку може статися і раніше - якщо Національний банк надасть гривні підтримку доларовими інтервенціями на міжбанку. "Основний фактор, який може знизити навантаження на валютний ринок - впевненість, що девальвації більше не буде", - вважає Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень.
Якщо надходження капіталу в Україну не перевищать відплив, а вітчизняним компаніям і банкам не вдасться рефінансувати свої закордонні кредити, зниження курсу гривні може перетворитися на стрімке піке. Однак основні побоювання пов’язані не з зовнішніми запозиченнями, а з діями українських бізнесменів. Однією з основних причин падіння курсу гривні деякі експерти називають цілеспрямоване виведення капіталу з України - у вигляді не лише скуповування валюти на міжбанківському ринку, а й неповернення валютної виручки. На користь цієї версії свідчать статистичні дані. У жовтні, за даними Держкомстату, експорт товарів зменшився до $5,861 млрд. При цьому пропозиція валюти на міжбанківському ринку (без урахування інтервенцій НБУ), яка крім того містить надходження від експорту послуг, а також валютні позики та інвестиції, становила лише $6,3 млрд. Приводом для конвертації капіталів у долари може бути очікування подальшого знецінювання гривні.
"Валюта розглядається як інструмент для інвестицій", - констатує аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. Крім того, можливо, підприємці готуються використати долари для розрахунків в обхід банківських структур і держорганів. Сума готівкових доларів, які є в обігу в Україні та використовуються в тіньовій економіці, і так велика. За оцінками Еріка Наймана, начальника управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку, на 1 жовтня рівень доларизації української економіки становив 47%. За оцінкою НБУ, лише за десять місяців 2008 року обсяг приросту запасів іноземної готівкової валюти поза банківською системою в Україні становив $10,9 млрд.
Відплив капіталу несе реальну загрозу швидкого знецінювання гривні. При девальвації нижче 10 UAH/USD падіння гривні стане обвальним. Падіння курсу гривні призведе до значного погіршення активів банківської системи, оскільки значно зростуть ризики неповернення доларових кредитів, а на них припадає більш ніж 50% позик в Україні. За таких умов банкам стане майже неможливо отримати рефінансування за кордоном, і курс гривні попрямує у прірву.
Лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман порівняв можливий розвиток подій в Україні з кризою в Індонезії. Під час кризи 1997–1998 років за рік індонезійська рупія подешевшала всемеро - з 2,4 тис. до 16,8 тис. за долар. До 2000 року вона зміцнилася до 8 тис. рупій за долар, і зараз курс становить близько 11 тис.
Призвести до обвалу гривні може також прихована емісія гривні. На думку аналітика ІК Phoenix Capital Андрія Нестерука, якщо бюджет на 2009 рік буде складений за аналогією до дефіцитного бюджету на 2008 рік, покривати нестачу грошей доведеться за допомогою емісії. Можливо, НБУ рефінансуватиме банки тільки під заставу держоблігацій.
"Якщо застосують таку схему, падіння гривні може бути аналогічним неконтрольованому падінню національної валюти в 1993 році", - вважає Нестерук. Включення друкарського верстата можливе у разі затягування кризи. "Якщо економіка стагнуватиме довго, то почнуться невідворотні процеси. Зараз у підприємств є запас міцності, що дасть їм змогу витримувати збитки впродовж певного часу, але рано чи пізно цей запас міцності скінчиться", - побоюється Дмитро Боярчук, виконавчий директор центру "CASE Україна".
Можлива й комбінація оптимістичного і песимістичного сценаріїв, коли падіння гривні виявиться більшим, ніж очікують оптимісти, але не призведе до обвалу. Значне знецінення гривні поставить під загрозу стабільність банківської системи і може призвести до колапсу економіки та соціального вибуху. Тому у випадку активного відпливу капіталу влада, вочевидь, спробує зупинити його адміністративними методами, а також звернутися до міжнародних організацій по додаткову фінансову допомогу. Серед можливих заходів - упровадження обов’язкового продажу валютної виручки експортерами.
У жовтні-грудні Національний банк вів непередбачувану курсову політику, чергуючи валютні інтервенції у великих обсягах для підтримки курсу гривні з політикою невтручання в ринкові котирування. Відповідно до зобов’язань перед МВФ, у грудні Національний банк міг витратити до $6 млрд, щоб утримати курс на рівні 7,4 UAH/USD, але не став цього робити, допустивши подальше падіння гривні.
У Нацбанку досить можливостей для регулювання курсу. Найефективнішим інструментом може стати обмеження гривневої маси. Сума золотовалютних резервів дозволяє викупити більше половини її. На 1 грудня обсяг міжнародних резервів НБУ становив $32,743 млрд, а обсяг грошової маси - 483,2 млрд грн. Однак пасивність Нацбанку в грудні на валютному ринку викликає у банкірів підозру щодо якості цих резервів. Не виключено, що частина з них вкладена в іноземні цінні папери з низькою ліквідністю, і можливості їхнього використання обмежені. Тому неясно, як Нацбанк використовуватиме наявні в нього інструменти, і чи може він взагалі ними скористатися.
Костянтин Кравчук, Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас