Російський союз промисловців і підприємців виступає за прямі контракти між "Газпромом" і "Нафтогазом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський союз промисловців і підприємців виступає за прямі контракти між "Газпромом" і "Нафтогазом"

Енергетика
411
Російський союз промисловців і підприємців (РСПП) виступає за укладання прямих контрактів між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Про це заявив голова РСПП Олександр Шохін в ефірі "Эхо Москвы".
"Ми, як Російський союз промисловців і підприємців, виступаємо за комерціалізацію цих відносин. Але не за те, щоб було багато посередників, а за те, щоб "Нафтогаз України" і "Газпром" прямо укладали відповідні угоди, страхували ці угоди, щоб європейські споживачі газу не страждали", - сказав О.Шохін.
На його думку, у протилежному випадку в сторін виникне бажання будувати альтернативні обхідні шляхи постачання газу. При цьому побудова обхідних шляхів і для Росії теж може бути негативним фактором. Як приклад він назвав газопровід "Набукко".
Відповідаючи на запитання, чому претензії Москви пред'являються до офіційного Києва, а не до посередника - "РосУкрЕнерго", О.Шохін відзначив, що в цьому питанні є як комерційний, так і політичний аспекти. "Безумовно, тут є аспект міждержавних відносин. І чисто комерційний аспект", - сказав він.
О.Шохін нагадав, що багато проблем українські споживачі газу "намагаються зіпхнути" на "РосУкрЕнерго" і навів заяви прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.
"Насправді, безумовно, чим менше посередників, тим легше зрозуміти, хто кому винен", - вважає О.Шохін.
Голова РСПП вважає також, що у визначенні ціни газу є "міждержавне політичне підґрунтя", оскільки вартість вуглеців визначається на міжурядовому рівні.
"В.Путін і Ю.Тимошенко вже не один раз зустрічалися, у тому числі в третіх країнах, обговорюючи ціну газу, Президент Віктор Ющенко теж намагався одержати преференції, обігнувши на повороті свою суперницю. І от ця проблема - ціна газу - вона чисто політична. З неї, природно, випливає й обсяг боргів і роль посередника тут має значення, у тому числі необхідність прозорих схем, але вона другорядна", - вважає О.Шохін, додавши, що вирішення ж питань, що нагромадилися, у газовій сфері можливо тільки на вищому рівні.
"Зрозуміло, що до 1 січня вкотре ми будемо, встаючи на вуха, вирішувати цю проблему. І вирішувати її будуть прем'єри, як мінімум", - заявив голова РСПП.
Довідка. До 2008 року компанія RosUkrEnergo AG (Швейцарія), створена в 2004 році для постачання середньоазіатського газу в Україну, була ексклюзивним постачальником газу в Україну, реалізуючи його українським споживачам через ЗАТ " УкрГаз-Енерго ". 50% RosUkrEnergo належить російському газовому монополістові ВАТ " Газпром ", 45% - українському бізнесменові Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну. У лютому 2008 року під час газових переговорів Росія та Україна домовилися про скасування посередників, що займаються постачаннями газу з Росії в Україну. Проте пізніше було вирішено залишити в ланцюжку RosUkrEnergo до кінця 2008 року. Україна закуповує через "Газпром" близько 55 млрд. куб. м газу на рік, ціна палива цього року становить 179,5 дол. за тис. куб. м.
Україна споживає близько 75 млрд. куб. м газу на рік, з яких 20 млрд. куб. м добуває сама.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас