Гривня після Нового Року зміцниться ще сильніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня після Нового Року зміцниться ще сильніше

Валюта
19937
Перший місяць 2009 року принесе на валютний ринок довгоочікуваний спокій. Головне, у чому сходяться всі опитані експерти, - дешевшати національна валюта в січні не буде.
Що стосується конкретних цінових рівнів, то в цьому прогнози банкірів дещо відрізняються - від 8 гривень за долар і менше. "Якщо говорити про курс, думаю, він буде коливатися в діапазоні 7,5-8 гривень за долар", - прогнозує голова правління Міжнародного іпотечного банку Юрій Блащук. А от директор казначейства банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко більш оптимістичний.
"У січні українська валюта цілком може зміцнитися до рівня 7-7,5 гривні за долар", - говорить банкір.
Більш оптимістично налаштовані банкіри вважають, що гривні не тільки вдасться зберегти відвойовані за останній тиждень позиції, але й продовжити зміцнюватися в січні.
"За відсутності форс-мажорних обставин тенденція до ревальвації української валюти може протривати на початку наступного року. За моїми оцінками, до кінця січня долар буде коштувати не дорожче 7 гривень", - вважає голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.
Нацбанк і населення підтримають курс
На думку експертів, найбільшу підтримку гривні на початку наступного року будуть надавати регуляторні дії Національного банку, направлені на подальше зміцнення нацвалюти.
"Зміна роботи міжбанку, жорсткий контроль за використанням валюти, що купується банками, скорочення рефінансування - все це сприяє стабілізації на валютному ринку", - говорить екс-заступник голови правління Укрсоцбанку Валентина Жуковська.
Тим більше, що після Нового року в регулятора з'явиться набагато більше вільних ресурсів для підтримки курсу. Справа в тому, що, відповідно до вимог МВФ, розмір чистих міжнародних резервів (без урахування першого траншу від МВФ) на кінець 2008 року не повинен бути меншим 26,7 мільярда доларів. Тобто за грудень Нацбанк міг витратити на валютні інтервенції не більше 1,4 мільярди доларів. Протягом першого кварталу 2009 року НБУ може виділити на підтримку курсу гривні близько 5 мільярдів доларів.
Крім того, на користь "міцної" гривні буде працювати готівковий ринок. "У січні багато свят, і в цей час населення традиційно продає велику кількість іноземної валюти. Це може створити надлишкову пропозицію долара на готівковому ринку", - говорить Ярослав Колесник.
Таку ж дію буде робити і помітне погіршення добробуту. "Населення змушене буде почати витрачати свої заощадження. А так як традиційною валютою для накопичення був долар, то це може призвести до збільшення пропозиції американської валюти", - вважає начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман.
"Нафтогаз" може все зіпсувати
Серед негативних факторів, які будуть тиснути на курс національної валюти, фінансисти в першу чергу виділяють невизначеність у розрахунках за газ. "Борг "Нафтогазу" становить до 2,1 мільярди доларів. Очевидно, що держкомпанія не буде погашати основну частину боргу цього року - власних запасів газу вистачить на кілька місяців. Вихід "Нафтогазу" з покупкою долара в першому кварталі 2009 року може завдати істотного удару по курсу гривні", - пояснює керуючий активами компанії Astrum Investment Management Олег Неплях.
Крім того, не сприяє зміцненню національної валюти і подальше поглиблення економічної кризи. За різними оцінками, падіння ВВП в 2009 році складе від 7 до 10%. Прийняття "нездійсненного" бюджету також може боляче вдарити по курсу. Якщо ж основний фінансовий документ країни буде прийнятий з дефіцитом, що суперечить вимогам МВФ, Україна може позбутися ресурсів фонду, а це миттєво відіб'ється на очікуваннях учасників валютного ринку.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас