Наслідки кризи і прогнози на майбутній рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наслідки кризи і прогнози на майбутній рік

Валюта
12063
Незважаючи на те, що криза торкнулася практично всіх, для України її наслідки вже зараз можна назвати катастрофічними: наш фондовий ринок звалився на 74,2%, металургія скоротила виробництво у два рази, національна валюта рекордно знецінилася.
Що буде далі? До чого готуватися бізнесу і країні в наступному році?
Однією з основних жертв фінансової кризи в Україні став фондовий ринок. І, на думку експертів, ситуація в першій половині 2009 року істотно не зміниться.
"Зростання індексу до рівня 350 пунктів можливе в умовах девальвації гривні в першому-другому кварталі 2009 року. У випадку загострення політичної напруженості можливе падіння індексу нижче 200 пунктів", - коментує управляючий активами Astrum Investment Management Олег Неплях.
Експерти стверджують, що в 2009 році торгуватися будуть переважно акції енергетичних підприємств.
Металургія
Українській металургії наступного року доведеться боротися за світові ринки. Основну конкуренцію вітчизняній продукції тут складуть виробники з Китаю і Росії. За прогнозами аналітика інвестиційної компанії "Трійка Діалог" Олександра Мартиненка, в 2009 році споживання сталі впаде на 10% у порівнянні з поточним роком.
Гривня
Наступного року девальвація національної валюти зупиниться, а сама гривня зміцниться. Директор зі стратегічного розвитку компанії UFC Capital Сергій Кульпинський прогнозує, що зміцнення нацвалюти почнеться вже в перших місяцях майбутнього року.
Свій вплив на зміцнення валюти буде мати призупинення експорту.
Автомобільний ринок
В 2009 році ситуація на авторинку погіршиться після введення Верховною Радою тимчасових 13%-их імпортних мит.
"Ввіз машин за новими митами спричинить підвищення вартості автомобілів, що, безсумнівно, вплине на ціноутворення", - говорить Ігор Соколов, прес-секретар компанії "Ніссан Мотор Україна".
Нерухомість
Прогнози експертів щодо ринку нерухомості теж невтішні. Директор аналітичного агентства "Медіадіагностика" Юрій Карапетян вважає, що в 2009 році квартиру на вторинному ринку в Києві можна буде знайти за 30-40 тисяч доларів. Поліпшень у галузі варто очікувати не раніше початку 2010 року.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас