Експерт: Збільшення Україною мита на імпорт загрожує санкціями СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Збільшення Україною мита на імпорт загрожує санкціями СОТ

Казна та Політика
854
Україна на 13% збільшила митні ставки на імпорт - Верховна рада внесла зміни у відповідні закони, щоб поліпшити платіжний баланс країни у зв'язку з фінансовою кризою.
Це грубо порушує правила Світової організації торгівлі, тому до України можуть бути застосовані санкції СОТ.
Таку думку висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газизуллін, передає Deutsche Welle.
Збільшене на 13% мито будуть застосовувати у вигляді винятку до імпортних товарів у випадку критичного стану платіжного балансу країни, говориться в законодавчому акті. Однак український платіжний баланс уже в критичному становищі і така ситуація збережеться принаймні ще три місяці, констатує експерт.
"Імпорт перевищує експорт, така ситуація збережеться до весни, коли Україна буде менше імпортувати енергоносіїв і буде більше експортувати, як сподіваються, металопродукції", - відзначив Газизуллін.
Експерт переконаний, що СОТ на підвищення в Україні ввізного мита не погодиться, незважаючи на світову фінансову кризу. Не допоможуть цьому і винятки, які передбачили українські депутати. Це так званий "критичний імпорт", на який підвищені митні ставки не будуть поширюватися. Тому, на думку Газизулліна, Україну очікують санкції СОТ.
"Відповідно, і інші країни заборонять український імпорт, або введуть мито на українські товари. Наші виробники ніяким чином у цьому не зацікавлені", - говорить економіст.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас