"Ъ": Верховна рада збільшує страхові внески... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Верховна рада збільшує страхові внески...

Казна та Політика
4439
Депутати вчора збільшили страхові внески у фонд з безробіття на 0,4% - до 2,2%, щоб ліквідувати його дефіцит у розмірі 1,6 млрд грн. Вони також обмежили можливості працевлаштування самотніх матерів, інвалідів і молоді.
На думку експертів, збільшення внесків не допоможе фонду, тому що його ключовою проблемою стане не зростання безробіття, а скорочення розміру зарплат на початку 2009 року.
256 депутатів Верховної ради вчора прийняли в першому читанні законопроект #3489 про зниження впливу фінансової кризи на сферу зайнятості населення. Документ майже в повному складі підтримали Партія регіонів, блок Литвина і КПУ, а з "Нашої України-Народної самооборони" і БЮТ за нього віддали голоси лише 35 депутатів. Співавтор проекту, Олександр Сочка (БЮТ) повідомив, що фракція вирішила не підтримувати документ, тому що ідентичні норми розробив Кабмін: "Але є бажання депутатів і Кабміну об'єднати всі пропозиції в один закон, тому до другого читання ми документ підтримаємо".
Внески у Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування збільшені на випадок безробіття на 0,4% - з 1,8% до 2,2% від фонду заробітної плати. Відрахування роботодавців зростуть із 1,3% до 1,6%, найманих співробітників - з 0,5% до 0,6%. Внески у Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності будуть знижені на 0,1% - до 1,4%. У підсумку податкове навантаження на підприємства збільшиться на 0,2%, для співробітників - на 0,1%.
В умовах різкого збільшення безробіття в 2009 році - до 3,2 млн людей - збереження нинішніх ставок внесків, на думку депутатів, викликало б різке збільшення навантаження на фонд з безробіття і дефіцит у розмірі 1,6 млрд грн. При цьому з держбюджету необхідно виділити 184 млн грн асигнувань "для збалансування бюджету фонду для надання соціальних послуг і матеріального забезпечення незастрахованим особам".
У той же час роботодавці до 31 грудня 2010 року будуть звільнені від обов'язку бронювати до 5% робочих місць для категорій населення, що вимагають соціального захисту. На цей же термін самотні матері, інваліди і молодь втрачають гарантії працевлаштування при пошуку першого місця роботи. При відмові від двох пропозицій працевлаштування або перепідготовки безробітний буде знятий з обліку в центрі зайнятості.
Перший заступник директора Державної служби зайнятості Наталя Зінкевич розповіла, що цього року, уперше за останні роки, було відновлено дотування фонду з держбюджету (32 млн грн). "В 2009 році ці норми знову не закладені, але люди будуть приходити, і знову постане питання - як їм допомогти. А мова йде про 300 тис. людей, які вперше шукають роботу, про військовослужбовців, які не є застрахованими. Тому потрібна участь держави у фінансуванні витрат на їхній захист", - упевнений чиновник.
Збільшення відрахувань у фонд з безробіття необхідно, але навряд чи вирішить проблему його дефіциту, говорять експерти. За словами аналітика Бюро економічних і соціальних досліджень Олени Осінкіної, проблема не в зростанні безробіття, а в зниженні обсягів фонду зарплати. "Реальні зарплати стрімко скорочуються - люди йдуть у безстрокові відпустки, а багато зарплат - у тінь, що приводить до різкого зменшення відрахувань у фонд", - констатує експерт. "Безробітним ця допомога особливо не допоможе та вдарить по тих, хто працює", - резюмує директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас