Нерівний обмін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерівний обмін

Кредит&Депозит
5453
Чому банкам не вигідна конвертація валютних кредитів у гривню. Мінфін запропонував банкам перераховувати інвалютні кредити за курсом нижче від ринкового.
На початку грудня Мінфін разом з Нацбанком розробили проект Меморандуму щодо спільних дій НБУ, Мінфіну й комерційних банків для підтримки фінансової системи України. Серед запропонованих чиновниками заходів - повна або часткова конвертація виданих населенню й компаніям валютних кредитів у гривню.
Мінфін запропонував банкам перераховувати інвалютні кредити за курсом нижче від ринкового (на поточний момент), але все-таки вище за курс, що діяв під час надання кредиту. Таким чином, вважають у міністерстві, банкіри полегшать життя валютним позичальникам, для яких кредити подорожчали майже на 50% унаслідок осінньої девальвації гривні.
Щоправда, при перерахуванні інвалютних позик у гривневі банкам дозволять переглянути відсоткові ставки за такими позиками: підвищити їх до рівня гривневих відсотків, що діяли на момент надання кредиту.
Не виключено, що нові заходи посприяють дедоларизації української економіки: ще влітку 2008-го НБУ підготував проект концепції валютної політики, розрахованої на багато років наперед, у якому регулятор заявив про необхідність "остаточного закріплення за гривнею статусу не лише єдиного інструмента платежів в Україні, а й міри вартості товарів". Одним зі своїх завдань у рамках концепції НБУ визначив перехід до банківського кредитування населення й підприємців виключно у гривні.
Можливо, якщо банкам дозволять конвертувати валютні кредити в гривневі, деякі фінустанови скористаються цим. Проте швидше за все банки нададуть пільги лише обраним клієнтам, тоді як більшість доларових позичальників і далі платитимуть за позичками у валюті.
Переважно українські великі і середні фінустанови (і навіть деякі дрібні) у 2006–2007 роках видавали валютні кредити населенню й компаніям за рахунок коштів, залучених на іноземних ринках. Наступного року банки повинні виплатити за єврооблігаціями і синдикованими кредитами щонайменше $3 млрд.
При цьому більшість фінустанов отримували позики під плаваючі ставки, які з того часу значно зросли - з 4–7% річних до 10–13%. За таких умов банкам явно невигідно конвертувати інвалютні кредити у гривневі, ще й за курсом нижче від ринкового, адже купувати долари для розрахунків за зовнішніми боргами доведеться за ринковим курсом. При цьому підвищення ставок за конвертованими кредитами до рівня гривневих ставок зразка 2006–2007 років не компенсує втрат банків на курсовій різниці: відсотки за "новим" (конвертованим) і "старим" (доларовим) кредитами відрізнятимуться лише на 5–8 п. п.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас