Карткове кредитування викорінюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карткове кредитування викорінюють

Кредит&Депозит
2896
Викликана фінансовою кризою паніка населення мала фатальні наслідки для карткового ринку. Зіткнувшись із ресурсними проблемами, банки не тільки зупинили видачу нових кредитних карток, які на початку року були двигуном емісії, але й почали зниження лімітів по дійсних кредитках. Одночасно вони узялися за підвищення тарифів по всіх типах карток і впровадження новацій, спрямованих на повернення коштів населення на карткові рахунки
Осінній відтік депозитів з банківської системи гукнувся і картковому ринку. "Масове спустошення карткових рахунків почалося ще восени і триває дотепер. З рахунків вигрібають мало не всі кошти", - відзначив керівник управління платіжних карток великого банку. За оцінками експертів, до середини грудня залишки на зарплатних картках зі звичайних 20-30% скоротилися до 5-10% надходжень на картку. При цьому українці стали активніше, ніж абиколи, користуватися кредитними можливостями пластику: вибірка лімітів по класичних кредитках виросла з 30 до 60% лімітів, по овердрафтах по зарплатних картках - з 50 до 100% ліміту.
Збільшення обсягів карткових операцій не супроводжувало зростання кількості нових карток. За оцінками фахівців, загальний обсяг карткової емісії за вересень-листопад підвищився лише на 15-20%, у той час як за аналогічний період 2007 р. - майже на 40%. "Починаючи з вересня обсяги емісії забезпечували зарплатні проекти, які переводили на обслуговування з однієї фінустанови в іншу", - пояснила ситуацію начальник управління розробки та розвитку карткових продуктів VAB Банку Олена Соболєва-Терещенко. З великим небажанням фінустанови останнім часом випускали кредитні картки. За різними оцінками, середньомісячні обсяги приросту емісії впали відразу в п'ять-шість разів. "Багато банків просто відмовилися від емісії кредиток. Ті ж, хто залишився на ринку, а таких не більше п'яти-семи, серйозно посилили умови їх видачі", - відзначила керівник проекту відділу карткового бізнесу OTP Bank Катерина Аршинникова. Як правило, шанс одержати нову кредитку мали лише старі клієнти фінустанов, від яких нерідко вимагали надати забезпечення - наприклад, депозит у банку або нерухомість.
Не продаючи нові кредитні картки, фінустанови в листопаді-грудні активно погіршували умови для діючих власників. "Середнє зниження кредитних лімітів склало 30-60%, хоча деякі банки доходили до краю - обнуляли ліміти клієнтам, які не встигли ними скористатися", - розповів заступник директора департаменту підтримки розвитку роздрібного бізнесу БГ Банку Дмитро Астафуров. Розміри овердрафтів по зарплатних картках до середини грудня зменшили із чотирьох-п'яти зарплат до однієї-двох. Разом зі зниженням обсягів виросли і кредитні розцінки - відразу на 5-8% річних (до 35-43%).
Одночасно фінустанови переглянули і свої тарифи по всіх карткових продуктах. "Якщо раніше картки класу VISA Electron і Maestro оформлювалися безкоштовно, то зараз за їхній випуск та обслуговування почали вводити невелику плату. За VISA Classic і MasterCard деякі банки вже беруть по 100-150 грн., а не 30-50 грн., як раніше. На 50-80% у порівнянні з початком року подорожчали і картки преміум-класу", - повідомив пан Астафуров. Накрутили фінансисти і так звані конвертаційні комісії: при розрахунку гривневими картками за кордоном (і навпаки - валютними в нас) сьогодні стягується не 1-2% суми платежу, як раніше, а 3-5%. При цьому щоб знизити відтік грошей з карткових рахунків, банкіри стали проводити спеціальні акції та активно підвищувати ставки: з 1-3% річних вони виросли до 3-5%.
"Ми, наприклад, намагаємося затримати гроші клієнта, пропонуючи збільшення відсотків, якщо залишок на рахунку перевищить 50 тис. грн.", - розповіли в одному з великих банків.
Перші результати акцій фінансисти очікують уже до кінця грудня. За попередніми оцінками, підвищення ставок дозволить наростити залишки на карткових рахунках до 10-15% надходжень. Більш скромні прогнози банкіри роблять відносно інших показників. Очікується, що за результатами 2008 р. загальний приріст карткової емісії не перевищить 32-33%. Для порівняння: в 2007 р. він склав 38%. У першу чергу це пояснюється згортанням випуску кредиток.
"Про значне збільшення обсягу випуску кредитних карток не буде мови і в 2009 році. Ми, наприклад, плануємо на майбутній рік приріст емісії дебетних карток на 150 тис. штук, кредитних же - лише в межах 5-6 тис. Думаю, що інші великі фінустанови покажуть аналогічні результати", - розповіла заступник голови правління ПУМБ Олександра Воропаєва.
Експерти вважають, що головною проблемою для карткового ринку в 2009 р. стане погашення карткових кредитів. Станом на середину грудня, за оцінками фахівців, частка проблемки в цьому сегменті була вкрай незначною.
"У випадку збільшення кризи банки не тільки припинять карткове кредитування, але й зіткнуться з погіршенням фінансового становища клієнтів. Думаю, у багатьох виникнуть проблеми зі зростанням прострочення та погіршенням якості кредитного портфеля по картках", - підкреслила Катерина Аршинникова. При перших проявах кредитних неплатежів фінансисти обіцяють накрутити штрафні санкції і пені для клієнтів.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас