Час скуповувати золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час скуповувати золото

Банківські метали
5477
Інвестиційні експерти радять купувати цей дорогоцінний метал вже зараз.
Донедавна українські інвестиційні експерти не розглядали золото як інструмент заощадження і збільшення капіталу. Найчастіше золото не котирувалося з огляду на свою консервативність: ціна на нього і так вважалася завищеною (виросла з $250 до $1000 за унцію до березня цього року), до того ж дивіденди в середньостроковій перспективі здавалися досить скромними.
Однак посилення кризи в усьому світі повернуло золото в інвестиційний табель про ранги. Інвестувати в бізнес стало занадто ризиковано, і стратегічні інвестори вже звернули увагу на древній дорогоцінний метал: за два тижні листопада одні тільки ОАЕ придбали золота на $3,5 мільярди.
Ясна перспектива зростання
Непомірний ажіотаж на золото, що спровокував зростання його ціни з $250 в 1999-му до $1,000 за унцію в березні цього року, неодмінно продовжиться й наступного року. Деяке падіння вартості, що спостерігалося в останні два місяці, не змінює базової тенденції: багато світових інвестиційних гравців розглядають золото як захист від знецінювання власних коштів. Такий розрахунок може виявитися надприбутковим, адже, згідно з прогнозами, до кінця 2009-го золото виросте в ціні до $1600 за унцію.
Попит на золото під час кризи росте і в Україні, про що свідчить його зростаюча ціна. Так, 19 грудня НБУ оцінював 10 унцій в 68742,53 грн., тоді як ще тиждень тому ціна становила ще 61466,63 гривень.
Попит на золото продовжить рости, і його вартість буде рости відповідно. Завдяки державній інформаційній кампанії, інвестиційну значимість дорогоцінного металу вже оцінив середній клас Китаю та Індії. Заможні жителі цих країн сформували божевільний попит на нього в перші тижні грудня. При цьому від простих громадян не відстає й уряд: офіційний Пекін вже заявив про намір збільшити золотий фонд Китаю з 600 до 4000 тонн. Робиться це для підтримки національної валюти, що вже не може опиратися на долар, який знецінився.
США нам не допоможуть
Прибутковість інвестування в 2009-му буде прямо залежати від того, чи зможуть США досить добре подолати фінансову кризу. Ефективність економічної політики Барака Обами без перебільшення вплине на інвестування в усьому світі.
Потрібно відзначити, що на даний момент засоби вирішення кризових проблем від Білого дому не дають економіці потрібного ефекту. Не впоравшись з поглинанням банку Wachovia, що луснув, іде до дна фінансовий гігант Citibank. Незважаючи на виділення фінансової допомоги, керівництво іншого гіганта - GM - говорить про можливість банкрутства. На межі краху найбільші авіаперевізники і найбільша страхова компанія АIG. На жаль, досвід показує, що занадто "великих і серйозних компаній" для банкрутства не буває.
Подальші ланцюгові банкрутства світових промислових і фінансових гігантів приведуть до повного паралічу інвестиційного бізнесу. Вкладати в бізнес буде дуже ризиковано, тому увага інвесторів перемкнеться на сировину і дорогоцінні метали. У золота в цьому світлі з'являються цілком конкретні підстави для серйозного зростання. Тепер гривню, що падає, варто конвертувати не у валюту, а в дорогоцінний метал. У довгостроковій перспективі це виявиться надійніше, адже долар буде дешевшати на тлі інфляції, що вибухне в США в наступному році.
Антикризовий друкований прес
Щоб упоратися з наслідками кризи, світові уряди, схоже, скоординовано вирішили знецінити свої валюти. Викуповуючи проблемні активи, випускаючи нові порції держоблігацій, вони неодмінно включають друкований верстат, щоб наповнити ринок все новими і новими грішми. По суті, це нічим не підтверджені гроші, які породжують інфляцію. Готуючись до показників інфляції наступного року, європейські уряди вже вийшли з Маастрихтського договору, що встановлював 3%-у норму інфляції для Єврозони.
Іншими словам, порятунок національних економік виявився важливішим від міжнародних економік. Коли протягом останніх років провідні футбольні клуби перепродували один одному гравців за десятки мільйонів доларів, у наші голови мимоволі закрадалася думка про реальну вартість "зелених" купюр у власній кишені. Криза, схоже, поставить багато світових валют на місце, однак навіть у таких непростих умовах врятувати заощадження цілком реально. Адже на відміну від надрукованих банкнот, золото - це реальні гроші, цінність яких перевірена століттями.
Андрій Люлько
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас