Падіння британського ВВП відзначилось рекордом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння британського ВВП відзначилось рекордом

Казна та Політика
491
У третьому кварталі 2008 року британський ВВП скоротився на 0,6% у порівнянні із трьома попередніми місяцями.
Як відзначає Bloomberg з посиланням на Бюро національної статистики в Лондоні, падіння стало рекордним з 1990 року.
Оприлюднене значення не збіглося з очікуваннями аналітиків, що прогнозували, що зниження ВВП у квартальному вирахуванні складе 0,5%, збігшись із опублікованими раніше уточненими даними, передає Росбізнесконсалтинг.
Сектор послуг Великобританії в минулому кварталі продемонстрував найбільш значне падіння також з 1990 року, опустившись на 0,5%. Число громадян Великобританії, що одержують допомогу з безробіття, у листопаді збільшилося на 75,7 тисячі осіб - максимальне зростання із 1991 року - до 1,07 мільйона.
Банк Англії і прем'єр-міністр Гордон Браун уживають спроби підтримати британську економіку на тлі занепаду світової торгівлі і глобальної рецесії. Центробанк уже урізав облікову ставку до 2 відсотків, мінімального рівня з 1951 року, і може ще знизити її в січні. Браун планує нові заходи, покликані підтримати кредитну сферу і захистити трудящих від наслідків рецесії, повідомляє агентство Bloomberg.
"Все говорить про те, що рецесія збільшується, а британські споживачі починають більше заощаджувати. Як видно, у четвертому кварталі виробництво впаде ще сильніше", - агентство Telegraph.co.uk цитує Браяна Хіллігарда, головного економіста компанії Societe Generale у Британії.
"Ще одна погана новина. Схоже, ми побачимо негативні показники ВВП протягом більшої частини наступного року, якщо не для всього 2009... ми очікуємо, що Банк Англії знизить ставку до 0,5% до кінця першого кварталу", - повідомив агентству Bloomberg головний економіст Deutsche Bank у Лондоні Джордж Баклі.
Економіст аналітичного агентства Global Insight повідомив в інтерв'ю Telegraph.co.uk, що "споживчі витрати скорочуються в ситуації зростаючого безробіття, зниження доходів, занепаду кредитування, застою на ринку нерухомості і на тлі істотно заниженого курсу акцій".
Нагадаємо, скорочення ВВП у третьому кварталі зафіксовано майже у всіх розвинених країнах світу. Економічний спад обумовлений глобальною фінансовою кризою, що привела до зростання безробіття і скорочення споживчих витрат. У зоні євро ВВП упав на 0,2 %, а в США - на 0,5%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас