Андрій Корнєєв: ОПЕК втрачає контроль над нафтовими ринками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Корнєєв: ОПЕК втрачає контроль над нафтовими ринками

Енергетика
783
У принципі, саміт ОПЕК в Орані закінчився безрезультатно. Картель втрачає контроль над нафтовими ринками.
Під час торгів у понеділок, 22 грудня ціна бареля на Лондонській біржі впала на $2,55, опустившись до рівня $41,45; на Нью-Йоркській товарній біржі барель втратив у вартості $2,45.
Причина подальшого зниження цін на нафту, полягає в тому, що в умовах поширення рецесії ростуть побоювання операторів нафтового ринку щодо загрози подальшого загального погіршення економічної ситуації і падіння попиту.
У Європі, Азії та Америці продовжує скорочуватися споживання вуглеводнів. За даними за листопад, у Японії споживання нафти скоротилося на 17 %; у Південній Кореї - на 12%; у Сполучених Штатах скорочення рівня споживання нафтопродуктів склало близько 10%. Таким чином, дії ОПЕК не встигають за постійним погіршенням ситуації в області попиту на нафту.
Нафтові ціни також зазнають потужний депресивний вплив тривалого зростання стратегічних запасів нафти у всіх розвинених країнах. Це є причиною того, що в підсумку ОПЕК практично перестав контролювати світові нафтові ринки. Падіння цін триває і поставлені перед собою цілі країни-експортери нафти так і не змогли досягти.
В умовах, що склалися, сьогодні ціна російської нафти марки Urals упала під час сьогоднішніх торгів уже до $36,53 доларів за барель. За оцінками Bloomberg, це є мінімальним рівнем із січня 2005 року.
Варто додати, що США за останні 2 місяці назбирали достатні товарні запаси нафти і це при тому, що повністю заповнено їхній стратегічний резерв.
У підсумку, як підкреслювалося мною раніше, у майбутньому ціну на нафту будуть визначати вже не дії виробників, а зміна поточного попиту.
При продовженні рецесії буде спостерігатися і подальше падіння цін, а рецесія триває, поглиблюється і розширюється.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас