Казахстан домовився з Росією про ціну експорту газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан домовився з Росією про ціну експорту газу

Енергетика
667
Казахстан досяг домовленості з Росією про ціну експортованого ним газу, повідомив журналістам міністр енергетики та мінеральних ресурсів Казахстану Сауат Минбаєв.
При цьому С.Минбаєв не став називати конкретну ціну експортних поставок газу.
"У нас проблем нема, усе в порядку. Ми оголосимо її (ціну на газ- ред), коли всі середньоазіатські країни її назвуть", - сказав він.
Він повідомив, що експорт газу з Казахстану цього року був "трохи менше 5 млрд кубометрів, а в 2009 році буде трохи вище 5 млрд кубометрів".
Минбаєв також повідомив, що Казахстан здійснює свопові угоди з іншими середньоазіатськими країнами, зокрема з Узбекистаном. Більша частина узбецького газу (3 млрд кубометрів), за словами міністра, іде на південь Казахстану. Інша частина (близько 1,5 млрд кубометрів) іде в інші регіони Казахстану.
Як повідомлялося, Казахстан з початку 2008 року вже продає частину свого газу "Газпрому" (РТС: GAZP) за європейською формулою ціни. Це газ Карачаганакського родовища, що поставляється на адресу російської компанії за довгостроковим 15-річним контрактом. Як уточнив журналістам С.Минбаєв, нетто-експорт карачаганакського газу становить 1,7 млрд кубометрів.
Він повідомив, що відносно інших обсягів газу, що реалізовуються "Газпрому", "ціна приблизно однакова" (із ціною газу з Карачаганака). Він відзначив, що в контракті з "Газпромом" формула ціни враховує як динаміку цін на нафту та нафтопродукти, так і ціну газу на європейському ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас