Парламент України відмовився від скасування вивізного мита на соняшник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент України відмовився від скасування вивізного мита на соняшник

Аграрний ринок
433
Парламент України відмовився від скасування вивізного мита на насіння соняшника, раніше передбаченого аграрним антикризовим законопроектом.
За збереження мита проголосувало 364 народних депутатів.
Як повідомлялося, прийнятий у першому читанні проект закону про запобігання негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу України, внесений Кабінетом міністрів, передбачав скасування до 1 вересня 2009 року експортного мита на насіння соняшника. Цей законопроект парламент 23 грудня прийняв у цілому.
У процесі розгляду документа в другому читанні парламентаріям також пропонували встановити квоту на безмитне вивезення соняшника. Однак народні депутати цю ініціативу також не підтримали.
У цей час вивізне мито на соняшник становить 14%, а з 1 січня 2009 року воно буде зменшене до 13%.
Раніше кілька операторів олійного ринку звернулися до уряду із проханням скасувати чинне вивізне мито на насіння соняшника для активізації внутрішнього попиту і підвищення закупівельних цін на цю продукцію.
Категорично проти скасування мита виступали вітчизняні масложирові підприємства, вважаючи, що це приведе до неконтрольованого вивезення насіння і дефіциту сировини на внутрішньому ринку.
Міністерство аграрної політики України оцінює врожай соняшника цього року в 6,2-6,3 млн тонн ( у чистій вазі) проти торішніх 4,2 млн тонн.
Переробні потужності українських підприємств оцінюються в 7,2 млн тонн соняшника на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас