Нафтогаз заперечує наявність простроченої заборгованості перед RosUkrEnergo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз заперечує наявність простроченої заборгованості перед RosUkrEnergo

Енергетика
596
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вважає, що заяви щодо наявності простроченої заборгованості компанії перед постачальником імпортованого газу в Україну компанією RosUkrEnergo AG є некоректними, такими, які не відповідають дійсності та істотно перешкоджають переговорному процесу між "Нафтогазом" і ВАТ "Газпром" щодо укладання контрактів на постачання природного газу в Україну і транзит газу європейським споживачам в 2009 р. Про це повідомляє прес-служба компанії.
"Нафтогаз України" розраховується за спожитий імпортований газ із компанією RosUkrEnergo AG, що, у свою чергу, перераховує кошти 100% дочірній компанії ВАТ "Газпром" - "Газпром експорт". Таким чином, кінцевим одержувачем коштів від НАК "Нафтогаз України" за імпортований газ є "Газпром". Виходячи з певних ускладнень у розрахунках, які виникли в результаті значного негативного впливу фінансової кризи, між головою правління НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною і головою правління ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером була досягнута домовленість про оплату газу, що імпортується в Україну, до кінця місяця наступного за місяцем поставки. Таким чином, НАК "Нафтогаз України" повністю виконала свої фінансові зобов'язання щодо оплати імпортованого газу із січня до жовтня місяця поточного року включно. На даний час проходять поточні розрахунки за газ, отриманий у листопаді 2008 р.", - говориться в повідомленні прес-служби.
"Щодо заяв представників компанії RosUkrEnergo AG щодо нарахування штрафних санкцій і пені за так званий "прострочений борг", НАК "Нафтогаз України" офіційно заявляє, що дані фінансові зобов'язання можуть обговорюватися тільки після завершення дії контракту, оформлення актів звірення і, можливо, проведення претензійної роботи. Тому спроби представити штрафи і пеню як існуючу заборгованість компанії є такими, які не відповідають дійсності. Крім того, НАК "Нафтогаз України" неодноразово звертала увагу компанії RosUkrEnergo AG на системні порушення з її боку строків розрахунків за надані послуги із транзиту природного газу по території України, його зберігання і відбору з підземних сховищ компанії. НАК "Нафтогаз України вимагає сумлінного виконання умов контракту з боку RosUkrEnergo AG", - підкреслюють в "Нафтогазі".
НАК "Нафтогаз України" звертається з вимогою не нагнітати ситуацію навколо переговорного процесу між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" і не переводити суто економічні відносини господарюючих суб'єктів у політичну площину.
Нагадаємо, 19 грудня офіційний представник RosUkrEnergo Андрій Кнутов заявив, що "Нафтогаз" ще не закрив борг за постачання газу в жовтні 2008 р. При цьому він підкреслив, що до кінця року "Нафтогаз" повинен оплатити понад 2 млрд дол. за постачання газу.
У свою чергу перший віце-прем'єр Олександр Турчинов учора повідомив, що RosUkrEnergo перешкоджає якнайшвидшому підписанню угоди про постачання газу в Україну в 2009 р. "Вони роблять все, щоб зірвати підписання угоди і залишитися на ринку. Для цього використовуються всі підручні засоби як в Україні, так і за її межами", - сказав він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас