Ринок оренди просідає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок оренди просідає

Нерухомість
3409
Боротьба між орендарями і тими, хто пропонує комерційну нерухомість в оренду, триває.
Поки що виграють перші. Ставки йдуть униз.
Все більше аналітиків, як вже писали "ЭИ", єдині в прогнозах про зниження орендних ставок на офіси в бізнес-центрах столиці. А ті орендарі, які не в змозі утримувати великі приміщення, намагаються їх перездати комусь ще.
Бізнес-центри порожніють
За даними Української торговельної гільдії, пропозиція за підсумками першого тижня грудня поповнювалася переважно за рахунок суборенди. Якщо враховувати ці площі як вакантні, то наповнюваність бізнес-центрів (БЦ) Києва знизилася на 6,6%. "Однак після істотного зниження вартості оренди офісних приміщень у листопаді ставка в БЦ Києва стабілізувалася. Зокрема, середній її рівень (з ПДВ) для БЦ класу В знаходився у межах $55-60 на місяць, для класу А - $87-95", - відзначають аналітики УТГ. "У період з 9 до 16 грудня істотного збільшення пропозиції не відбулося. Середній рівень ставки оренди (з ПДВ) для БЦ класу В знаходився у межах $50-55, для класу А - $72-95", - пише УТГ у звіті за тиждень.
На думку гендиректора ІДК "Каскад" Анатолія Шахновського, точної інформації щодо кількості вакантних площ у Києві немає. "Орендодавці завзято говорять про те, що більшість площ заповнена, а орендарі теж не прагнуть коментувати проблемні ситуації", - додає пан Шахновський. Він стверджує: вже очевидно, що велика кількість БЦ класів А і В втрачають орендарів. "При цьому всі намагаються знизити платежі. Щоб не втратити орендарів, орендодавець або доповнює послуги, або йде на тимчасове зниження ставок", - розповів "і" Анатолій Шахновський.
За словами Сергія Сергієнка, управляючого партнера CB Richard Ellis, у перші шість місяців 2009 р. ставки у всіх сегментах офісів будуть знижуватися як мінімум ще на 20-25%. "До кінця 2009 р. середня базова орендна ставка може скласти в об'єктах, позиційованих власником у класі А, близько $45 за 1 кв. м на місяць (без урахування ПДВ), у класі В - близько $30 за 1 кв. м на місяць (без урахування ПДВ). У результаті від літнього рівня орендної ставки до кінця 2009 р. залишиться 40-50%", - прогнозує пан Сергієнко.
У ТЦ теж зниження
За даними аналітиків УТГ, за останній місяць у діючих торгових центрах Києва середня вартість оренди магазинів знизилася на 25%. Так, за їхніми даними, середня ставка (з урахуванням ПДВ) на 10 грудня склала $117 за 1 кв. м проти $155 за 1 кв. м на місяць на 30 листопада. "Таке різке зниження стало реакцією власників ТЦ на підвищення курсу долара. Орендодавці вирішили не переносити вагу цього фактору на орендарів. Більш істотне зниження відбулося в тих об'єктах, де рівень оренди спочатку був більш високим", - повідомляють аналітики УТГ. Зниження вартості площ у торгових центрах столиці по закінченні другого тижня грудня було не таким істотним - 8%. Так, за даними УТГ, на 15 грудня середня ставка оренди ТЦ склала $108 за 1 кв. м на місяць (з урахуванням ПДВ).
"Зараз багато рітейлерів намагаються скоротити ставки вдвічі. Скинути ставку на 30% зараз взагалі не проблема. З'їжджають, як правило, з місць, де і за кращих часів обороти були погані. З гарних місць не спостерігається масовий вихід орендарів", - відзначає Олексій Шахновський. За його словами, не можна казати, що якась кількість ТРЦ припинить функціонувати, тому що проблеми - явище тимчасове. Далекоглядне керівництво ТЦ зробить все, щоб утримати орендарів. "У нинішніх умовах найдієвіший важіль - оптимальна орендна плата або відсутність такої на якийсь період", - додає пан Шахновський. "Для орендарів торговельних площ у період кризи і невизначеності прогнозів майбутнього товарообігу кращою була б не фіксована орендна ставка, а прив'язана до товарообігу (%), але поки лише деякі девелопери готові на це піти", - прогнозує Сергій Сергієнко. За його словами, цьому перешкоджають традиційна присутність сірих схем і непрозорість фінансової звітності орендарів.
Ніна Міщенко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас